Wykonanie
Będąc dzieckiem, ba, a nawet będąc wegetarianką,
szpinaku nie znosiłam. Pamiętam, że jak mama wyjeżdżała tata kazał mi gotować zamrożoną zieloną papkę z
czosnkiem i było to przeżycie dosyć straszne. Współczułam mojej koleżance z anemią, że musi jeść to świństwo, bo jest zdrowe. Świeżego jednak
szpinaku przez długi czas nie dane mi było spróbować. A może i pojawiał się na
stole, ale zrażona rozmrożoną papką nie chciałam nawet tknąć. Do czasu, kiedy wraz z moją przyjaciółką rozpoczęłyśmy dyskusję o ostatnio przygotowanych przez nas potrawach. Dorota chwaliła się swoją
sałatką ze
szpinakiem,
mozzarella i
żurawiną polanych
jogurtem. Wtedy pomyślałam, że to może być całkiem smaczne, choć nie byłam do końca przekonana
czemu akurat
szpinak został w tej
sałatce zaszczytne miejsce. Kiedy
potem jej spóbowałam byłam zachwycona.
Szpinak nie smakował tak, jak go zapamiętałam z dzieciństwa. Liście były chrupiące i miały rewelacyjny smak. Zresztą ta
sałatka bije teraz rekordy popularności wśród moich znajomych. Dostałam też pozwolenie na podanie wam tego przepisu, więc niedlugo znajdzie się na blogu. Wracając do dzisiejszego przepisu, to
szpinak kupiłam w paczce 0.5 kg, więc musiałam kombinować co z nim zrobić -
sałatka jest pyszna, ale nie warto jeść jej za często, bo smak straci swój urok. Dlatego też szukałam jak "ugryźć" ten
szpinak na obiad, żeby znowu nie cofnąć się do smaku dzieciństwa. Znalazłam na jednym z blogów przepis na orientalnego
kurczaka ze
szpinakiem i stwierdziłam, że to może być to. I był to strzał w dziesiątkę. Jest pysznie!Przepis z bloga: na dokładkę

300 g
piersi z kurczaka100 g
szpinaku1-2
torebki brązowego ryżu2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
gałki muszkatolowej1 łyżeczka
curry1 łyżka
sosu sojowego1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
bazylii i
oregano2 łyżki
oliwySól i
pieprzKurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlac 1 łyżkę
oliwy,
sos sojowy, dodać
przyprawy oraz rozgnieciony ząbek
czosnku. Wymieszac i dodać kawałki
kurczaka. Wymieszać jeszcze raz. Wstawić na min. 30 min (najlepiej na ponad godzinę) do lodówki.Ugotować
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i smażyć
kurczaka przez ok 5 min. W międzyczasie w rondelku zeszklić
masło i podsmażyć lekko wyciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać liście
szpinaku (wcześniej oderwać z nich te odnóżki (?)). Podsmażać przez ok 3-4 min. Następnie dodać na patelnię do smażącego się
kurczaka, wymieszać i dać im jeszcze minutę, żeby smaki się połączyły.



Smacznego! ;)