Wykonanie

Chodzi za mną marcheweczka...Już wiele lat temu zaczęłam swoje eksperymenty z
marchewką na rożne sposoby . Uwielbiam to warzywo ponad wszystkie inne - jest genialna na sok, surówkę, przekąskę, element dania głównego i... zupę krem.Przepis, który chodzi za mną od kilku dni jest może nieco nietypowy, ale za to
daje duże możliwości dla lubiących bawić się smakiem. Zamierzam w weekend wyczarować garnek kremu z
marchewek - zdecydowanie.Jesień już chyba za nami... szybko robi się ciemno i zimno. I w pracy i po pracy dobrze jest się rozgrzać miseczką pysznej, domowej, zupy. Przeważnie zupa kojarzy się z czymś, czym raczej mężczyzna (lub lubiąca zjeść kobieta :) ) się nie najedzą. Jednak w przypadku kremu z
marchewek przyrządzonego według tego przepisu zdecydowanie można zadowolić nawet wielkiego głodomora:)Idąc do kuchni weźmy ze sobą pomysł na smak - bo od niego wiele zależy:) Baza zupy jest ta sama, wszystko dzieje się na etapie przyprawiania. W zależności od nastroju dodaję do kremu:- sok z
pomarańczy- trochę dyni-
imbir-
cynamon-
curryRobiąc tę zupę utrudniam sobie nieco życie, jednak Ty nie musisz tego robić:) Nie lubię
bulionów w kostkach, więc sama gotuję
bulion i odpowiednio go przyprawiam. Do zrobienia kremu przygotuj sobie:1,5 litra
bulionu6
marchewek średniej wielkości pokrojonych w kostkę2 łyżki
masła (ale prawdziwego, nie nabieraj się na wersję light i nie bierz
margaryny)1
cebula posiekana1/2 łyżeczki
cukru (z
marchewką pięknie komponuje się
cukier trzcinowy)1/2 szklanki
ryżupieprz (biały lub czarny)
sól1/3 szklanki gęstej
śmietanybułka biała do przygotowania grzanek1. Na początek rozgrzewamy
masło w rondelku o grubym dnie. Dodajemy do niego
marchew i
cebulę i dusimy do momentu, kiedy całe
masło wsiąknie. Wówczas dodajemy
cukier,
sól i
pieprz .2. Do jarzyn dolewamy
bulion (1 litr) i przepłukany wcześniej
ryż. Pod przykryciem gotujemy około 30 minut. Ważne, by
ryż był miękki.3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem.4. Przelewamy ją ponownie do garnka i zagotowujemy na małym ogniu - jeśli jest zbyt gęsta dodajemy pozostały
bulion.5. W międzyczasie kroimy
bułkę w kostkę i podsmażamy lekko na suchej patelni, by sie zarumieniła. W ten sposób mamy gotowe grzanki do naszej zupy.6. Zupę doprawiamy tym, co lubimy (
imbir,
curry,
pieprz,
sól, sok z
pomarańczy).
Śmietanę można dodać na talerzu lub do całego garnka przed podaniem. Grzanki kładziemy do talerza z zupą:)Pyszne, proste, pachnące i smakuje wyśmienicie!