Wykonanie
Wczoraj byłam na warsztatach kulinarnych. Tematem była kuchnia hiszpańska. Zrobiliśmy Paellę i kilka innych świetnych dań, o których napiszę w innych postach.


Składniki:300 g
ryżu arborio,4-6
udek kurczaka,100 g
kiełbasy chorizo,200 g
krewetek (oczyszczonych),200 g muli,1
czerwona papryka,6 ząbków
czosnku,1 średni
cebula,szczypta
szafranu,400 g pomidorow z puszki,1
cytryna,600 ml
bulionu warzywnego,
sól morska,
pieprz,
oliwa,
dymka,
natka pietruszkiNa dużej patelni rozgrzewamy
oliwę, Następnie wrzucamy chorizo oraz
kurczaka. Smażymy 8 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę oraz
paprykę. Dosypujemy
czosnek i całość smażymy 10 min.Dodajemy
ryż, przesmażamy go na patelni 2 min i zalewamy
bulionem. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Cały czas mieszamy tak około 15-18 minut.Wlewamy
pomidory z puszki ( w sezonie świeże) dodajemy
krewetki oraz mule.Całość dusimy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Chodzi o to, aby
ryż wchłonął większość płynu, a
kurczak i
owoce morza dobrze się ugotowały.
Ryż powinien być al dente. Jeśli nadgryziemy ziarenko powinniśmy czuć lekki
opór.Serwujemy paellę z posiekaną
natką pietruszki,
dymką i ósemkami
cebuli.Mule, jak sprawdzić świeżość. Jeśli mule są otwarte musicie lekko puknąć skorupkę, jeśli się zamkną oznacza to, że jest świeża, jak nie to znaczy, ze jest zepsuta.