Wykonanie
Sałatki to jedno z moich ulubionych dań "na szybko" oraz na chwile kiedy nie ma nic w lodówce. Świetnie nadają się również na lunch w upalne dni. Nie wszystkie sałatki są jednak smaczne, a czasem dodanie jednego składnika więcej negatywnie lub pozytywnie zmienia smak całej sałatki.Ja stosuje kilka zasad:1. Do
sałaty pasuje prawie każdy
ser :)2. Do
sałaty koniecznie dajemy dressing (biały lub typu
Vinegret)3.
Papryka i
cebula nie jest dla każdego, uważajmy z nimi bo są ciężkie4.
Kurczaka nie smażymy zbyt długo, żeby nie był zbyt suchy5. Wszystkie sałatki ze świeżymi warzywami jemy tego samego dnia.Stosując powyższe zasady na pewno uda Wam się każda
sałatka.Dziś proponuję jako
sałatkę porcję
kurczaka podaną na sałacie z
miodowo-balsamicznym dressingiem.Na 1 porcję sałatki:1
pierś z kurczaka1 ugotowane na twardo
jajka3 liście
salaty lodowej1/2 małej
cebuli dymki3 listki
szczypiorku5
pomidorków koktajlowych (ja kupuje
daktylowe)łyżeczka
parmezanu lub
żółtego serazioła prowansalskie,
sól,
pieprzoliwa z oliwek1 łyżeczka
octu balsamicznegi1 łyżka
miodu10 plasterków zielonego
ogórkaKurczaka obsypujemy
ziołami prowansalskimi,
solą i
pieprzem i smażymy całą pierś kilka minut - zostawiamy, żeby trochę ostygła. Na spód naczynia kładziemy
sałatę (poszarpaną),
ogórek, drobno posiekaną
dymkę. Na taką
sałatę układamy w całości
pierś z kurczaka, ale pokrojoną w cienkie plasterki. Obok układamy
jajka pokrojone na ćwiartki, oraz
pomidorki. Wszystko posypujemy
parmezanem i drobno posiekanym
szczypiorkiem. Podajemy z aksamitnym, słodko kwaśnym dressingiem (żeby robić taki dressing, dokładnie mieszamy: łyżkę
oliwy, łyżkę
miodu i łyżeczkę
octu balsamicznego).Smacznego :)

Czas przygotowania: 15 minutStopień trudności: łatweKoszt przygotowania: 5-6 złotych