Wykonanie
Pierwszy Dzień
Matki.Małe śmiejące się oczka o poranku.Cenniejsze niż tysiące kwiatów.Pulchne paluszki mocno trzymające mnie za palec.Pierwsze umiejętności Małego Człowieka cieszą bardziej niż kartka z serduszkiem.Radosne popiskiwanie wypełnia wspólne chwile.Pierwsze
drożdżowe z
rabarbarem tej wiosny.Klasyk sezonu.Smak rodzinnego domu.Mistrzostwo świata Mamy. Od lat tak samo wspaniałe.Dzisiejsza odsłona: drożdżówki.Mam nadzieję, że mój Synek, gdy dorośnie, polubi je równie mocno:)Że, podobnie jak ja, będzie je kojarzył z ciepłem domu.

Przepis jest modyfikacją przepisu na pszenno-orkiszowe drożdżówki z
serem i
truskawkami .Zaczyn:200 ml ciepłego
mleka10 g
suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)łyżeczka
cukruCiasto:wyrośnięty zaczyn500 g
mąki pszennej1
jajo4
żółtka90 g
masłałyżka
aromatu waniliowego100 g
cukru400 g
rabarbaruKruszonka:70 g
masła80 g
cukru140 g
mąki2-3 łyżki zimnej
wody (opcjonalnie)
Lukier:1 szklanka
cukru pudrusok z połowy
cytryny2-3 łyżki
wody
Przygotuj zaczyn: podgrzej
mleko, rozpusć w nim łyżeczkę
cukru oraz
drożdże. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Jajo i
żółtka ubij mikserem na puszustą pianę. Nie przerywając ubijania dodaj
cukier oraz
aromat waniliowy. Do masy jajecznej dodaj wyrośnięty zaczyn i przesiej
mąkę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką lub mikserem. Na końcu dodaj rozpuszczone i przestudzone
masło, po czym wyrób ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Miskę z
ciastem nakryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około godzinę.
Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze cząstki.Aby przygotować kruszonkę posiekaj drobno
masło i lekko zagnieć je z
cukrem i
mąką. W razie potrzeby (gdy ciasto będzie zbyt suche) dodaj 2-3 łyżki zimnej
wody. Nożem z zaokąglonym czubkiem dynamicznie siekaj całość, aż uzyskasz mniejsze i większe grudki.

Wyrośnięte ciasto podziel na 13 części (jeśli ciasto będzie kleić się do rak, nie podsypuj go
mąką, a zwilż ręce
wodą). Z każdej uformuj okrągły placek grubości ok. 1,5-2 cm.Placki układaj na blasze w odstępach od siebie- jeszcze sporo urosną. W każdy placek wciśnij kilka kawałków
rabarbaru. Na wierzchu rozsyp równomiernie kruszonkę. Tak przygotowane drożdżówki nakryj ponownie ściereczką i odstaw na około 20-30 minut.Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25-30 minut.Przestudzone możesz udekorować lukrem.Smacznego!

A jeśli lubicie wypieki z
rabarbarem, polecam Wam także:Orkiszową drożdżówkę z
rabarbaremOrkiszową tartę z
rabarbaremMufinki owsiane z
rabarbaremTort
czekoladowo-
rabarbarowo-
śmietanowy