Wykonanie
Co roku czekam na niego z niecierpliwścią.Gdy tylko pojawi się na sklepowej półce, moje
serce przyspiesza i od razu wyobrażam sobie cuda wszelakie z jego udziałem (kompot, sos do naleśników,
tarta, crumble,
dżem.....).Ale pierwsze miejsca zajmuje zawsze i od zawsze ona : drożdżówka z
rabarbarem.To smak domu i beztroskiego dzieciństwa.Obraz Mamy krzątającej się w kuchni w sobotni poranek.Powiew wiosny.Zielono- różowa barwa, która napawa radościąI obowiązkowo kruszonka!Pamiętam jak, będąc jeszcze dziewczynką, obskubywałam jej największe okruchy.Zostało mi to do dziś- drożdżówkę konsumuję warstwowo ;)Najpierw odrywam kruszonkę,
potem wydłubuję co smaczniejsze wilgotne kawałeczki ciasta, nasiąknięte
sokiem z
rabarbaru.Spód jest najmniej atrakcyjny- nie da się ukryć (aczkolwiek tym razem jego notowania znacznie wzrosły!- sekret poniżej), lecz lekko kwaskowy aromat i delikatnosć ciasta nie pozwalają mi odpuścić ani okruszka.Czasem się zastanawiam, czy
drożdżowe z
rabarbarem naprawdę smakuje tak wyśmienicie, czy to też moje sentymentalne podejście do tego ciasta.....w końcu nie ma jak u Mamy!Pewnym jest, że nie wyobrażam sobie wiosny bez niego.Więc rytualnie obieram jego pachnące łodygi, obsypuję
cukrem i odstawiam, a w czasie gdy puszcza sok, zagniatam ciasto.
Rabarbarowy sezon uważam za otwarty!Kto się przyłączy?????

Orkiszowa drożdżówka z
rabarbaremRabarbar:5 średnich łodyg
rabarbaru3-4 łyżki
cukruRabarbar umyj i obierz ze skórki. Potnij na kawałki wielkości ok. 1 cm i zasyp wszystko
cukrem. Odstaw na czas wyrastania ciasta, aby puścił sok.Ciasto:500 g
mąki orkiszowej białej lub pszennej (plus odrobina do podsypywania)2
jajka3 czubate łyżki
cukru demerara80 g
masła, stopionego i wystudzonego250 ml letniego
mlekaskórka otarta z jednej
cytryny2 łyżki
aromatu waniliowego12 g
suszonych drożdży (lub 30 g świeżych)
Drożdże wymieszaj z
cukrem oraz
mlekiem (jeśli używasz świeżych, najpierw zrób rozczyn: rozpuść
drożdże w odrobinie
mleka, dodaj łyżeczkę
cukru i odstaw na 15 minut aby wyrosły). Dodaj rozmącone
jajka,
aromat waniliowy, otarta
skórkę z cytryny i przesiej
mąkę. Lekko zagnieć ciasto. Dodaj roztopiony i wystudzony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Nakryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.

Kruszonka:ok. 50 g
masłaok. 100 g
mąkikilka łyżek
cukru(możesz też, moim przykładem, dodać resztki
ciasta drożdżowego przyklejone do brzegów miski, które zostały po wyłożeniu wyrośniętego ciasta na blachę).Posiekaj drobno zimne
masło, lekko zagnieć z
mąką i
cukrem, następnie nożem z zaokrąglonym końcem siekaj wszystko, uderzając o brzeg miski, tak aby powstały większe i mniejsze okruszki (możesz też uprościć sobie sprawę i skorzystać z pomocy malaksera, ja jednak wybrałam ''tradycyjną'' metodę).

Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony
mąką blat i lekko rozwałkuj, aby powstał duży prostokąt.
Rabarbar odcedź z soku i rozłóż równomiernie na cieście. Następnie
zwiń wszystko w roladę wzdłuż dłuższego
boku.
Ostrym nożem odcinaj 3 cm kawałki i układaj je poziomo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, jeden przy drugim, ale nie za ciasno (zamiast formować ślimaczki, możesz też po prostu wyłożyć ciasto na blachę i powciskać w nie
rabarbar- ja wybrałam jednak metodę zwijaną, aby
rabarbar nie znajdował się tylko na wierzchu ciasta).Zostaw ciasto w blasze na ok. 25 minut, aby ponownie urosło.Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Wierzch ciasta posyp kruszonką, po czym wstaw blachę do piekarnika.Piecz przez około 40 minut.Smacznego! (polecam na śniadanie z
kubkiem mleka :)