Wykonanie

U Aniki na blogu jest bardzo smacznie i domowo ( klik ). To właśnie u niej wczoraj rano zobaczyłam piękne buchaty
drożdżowe ( kilk ), no i spontanicznie tego samego dnia upiekłam
ciasto drożdżowe.składniki:400 g
mąki1
jajko2
żółtka150 ml letniego
mleka60 g rozpuszczonego
masła100 g
cukru2 pełne łyżeczki domowego
cukru waniliowego1 opakowanie
suszonych drożdży instant ( 7 g )oraz kilka łodyg
rabarbaruprzygotowanie:
mąkę przesiałam do miski, wsypałam
drożdże, dodałam
jajka wymieszane z
cukrem i
cukrem waniliowym, letnie
mleko i delikatnie wyrabiałam przez chwilę ciasto. następnie dodałam roztopione
masło i dalej wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie, lśniące i odstawało od ręki. miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na 1,5 h.przygotowałam
rabarbar ( umyłam, obrałam, pokroiłam na mniejsze kawałki ). wyrośnięte ciasto przełożyłam do tortownicy, na wierzchu powtykałam cząstki
rabarbaru ( sporo ), delikatnie wokół posmarowałam rozbełtanym
jajkiem i całość obficie posypałam kruszonką.piekłam 35 - 40 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.kruszonka:8 dkg
mąki5 dkg zimnego
masła5 dkg
cukru + 1,5 łyżeczki domowego
cukru waniliowegoskładniki umieściłam w miseczce i palcami mieszałam, delikatnie rozcierając, aż powstała kruszonka.

