Wykonanie

Pierwszy raz zrobiłam
ciasto drożdżowe z użyciem
mąki orkiszowej i to razowej. W smaku takie inne, ciasto jakby gęściejsze, ale na pewno zdrowsze :)).składniki:200 g
mąki do wypieku
ciast drożdżowych200 g
mąki orkiszowej - razowej1 opakowanie
suszonych drożdży100 g
cukru ( można dać więcej, ja chciałam mniej słodko :) )
cukier waniliowy150 - 170 ml letniego
mleka1
jajko2
żółtka60 g roztopionego
masłaoraz0,5 kg
rabarbarudżem malinowy wysoko słodzony ( użyłam firmy KRAKUS - polecam, bardzo dobry, taki eko )przygotowanie:obie
mąki przesiałam do większej miski, zrobiłam mały dołek, wsypałam do niego suche
drożdże, posypałam delikatnie
cukrem, polałam
mlekiem, oprószyłam
mąką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. gdy zaczyn leciutko podrósł dodałam
jajka wymieszane z
cukrem i
cukrem waniliowym, oraz resztę letniego
mleka i delikatnie zarobiłam ciasto. chwilkę wyrabiałam, a następnie dodałam roztopione, ale nie gorące
masło i całość wyrabiałam ok. 10 minut do momentu, aż ciasto stało się lśniące i odstawało od ręki.wyrobione ciasto uło ż yłam w misce, miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w miejsce ciepłe ( bez przeciągu ) na 1 , 5 godziny do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić objętość.nadzienie:
rabarbar opłukałam, obrałam, pokroiłam na drobne kawałki 0.5 cm, wrzuciłam do miseczki, dodałam 4 - 5 pełnych łyżek
dżemu i całość wymieszałam.wyrośnięte ciasto przełożyłam na stolnicę, delikatnie przegniotłam, podzieliłam na 16 małych części z której formowałam kulki, kciukiem wgniatałam środek i nakładałam przygotowany
rabarbar. takie bułeczki układałam na blaszce w odstępach. z wierzchu brzegi bułeczek wokół
rabarbaru posmarowałam rozbełtanym
jajkiem.piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym na 175 stopni.

przestudzone bułeczki posypałam
cukrem pudrem. sm acznego :).