Wykonanie
Sezon
rabarbarowy w pełni, więc bez pysznych deserów się nie obejdzie :)
Składniki:40 dag
mąki ,1 opakowanie
suszonych drożdży,17,5 dag
cukru,2
jajka,100 ml
mleka,75 gram
masła,1 kg
rabarbaru,40 dag
malin mrożonych ( mogą być z kompotu)
sól do smaku.Wykonanie:
Mąkę wymieszać z
drożdżami, dodać 10 dag
cukru, szczyptę
soli,
jajka,
mleko i 75 gram
masła. Wyrobić dokładnie gładkie ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, a w
między czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, podnieść brzegi ciasta.
Rabarbar obrać, pokroić, położyć na ciasto, następnie obłożyć
malinami ( mogą być z kompotu). Piec około 30 minut.
Maliny możemy zastąpić innymi
owocami jakie mamy w spiżarni, byle były słodkie.