Wykonanie
To danie powstało przez przypadek. Bo
młode ziemniaki czekały cierpliwie w lodówce na swoją kolej. I
por prosił, aby coś z nim zrobić.
Cebula na wpół naga, a to nie przystoi.Możecie użyć dowolnych warzyw, ja wybrałam te tradycyjne.Proste i domowe danie, w sam raz na leniwe popołudnie. Jedyny trud to pokrojenie warzyw i przygotowanie beszamelu; poza tym robi się praktycznie samo:) Kto się skusi?
600 g
młodych ziemniaków3 spore
marchewki1 niewielki
por2 średnie różowe
cebule1,5 szklanki
zielonego groszku (użyłam mrożonego)
oliwa do wysmarowania naczyniałyżeczka
soliSos:50 g
masła500 ml
mleka4 łyżki
mąki pszennejduży pęczek świeżej
natki pietruszkipierz i
sól do smaku50 g
startego sera cheddar- lub innego żółtego (opcjonalnie)Dodatkowo:starty
cheddar do posypania zapiekankiłyżka
tymiankuZiemniaki i
marchew umyj i oskrob/obierz. Zalej
wodą, dodaj łyżeczkę
soli i ugotuj na półtwardo. Nastepnie odcedź je i odstaw na kilka minut, aby lekko przestygły.
Cebulę pokrój w piórka a
por, a następnie
ziemniaki i
marchew w plasterki grubości ok 8-10 mm.Przygotuj żaroodporne naczynie i wysmaruj je wewnątrz
oliwą.Układaj warstwami:
ziemniaki, część
groszku,
cebulę,
marchew, ponownie zimniaki, na to
por i ponownie
groszek.Przygotuj sos: w rondelku rozpuśc
masło, dodaj 400 ml
mleka, odrobinę
soli i
pieprzu i podgrzewaj całośc na małym ogniu. W pozostałej części
mleka dokładnie rozmieszaj
mąkę, aby nie było grudek. Do gorącego
mleka stopniowo dodawaj
mleko wymieszane z
mąką, mieszając energicznie całość rózgą, co zapobiegnie powstawaniu grudek. Zestaw rondel z ognia i dodaj pokruszony
ser oraz drobno posiekaną
natkę. Dopraw sos
pieprzem i
solą.Gotowym sosem zalej warzywa. Posyp calość
startym serem i
tymiankiem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut.Smacznego!