Wykonanie
Krokiety, które powstały w tym samym czasie co krokiety z
kapustą i
pieczarkami. Przecież nie mogłam pozwolić na zmarnowanie się kilku gotowych naleśników, gdy farszu
grzybowego zabrakło. Na szybko wykombinowałam farsz składający się z
cebuli,
ogórków kiszonych, gotowanej
piersi kurczaka,
kiełbasy i
sera. Nie spodziewałam się nawet, że wyjdą takie dobre- niewątpliwą zaletą naleśników jest ciągnący się
ser. My jedliśmy je polane
ketchupem :)

Składniki na ciasto naleśnikowe:- szklanka
mleka- około 2 szklanki
mąki- 1/2 szklanki
wody- 1
jajko- 3 łyżki
oleju do ciasta- szczypta
soli i
pieprzuSkładniki na farsz:- 1 pojedynczy
filet z kurczaka- 2
ogórki kiszone- 20 dkg
sera- 1 pętko
kiełbasy swojskiej- 1
cebula-
sól i
pieprz-
bułka tarta do panierowania-
jajko-
olej do smażeniaPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto zmiksować razem do uzyskania gładkiej, łatwo rozprowadzającej się na patelni konsystencji. Gdy ciasto będzie za rzadkie to naleśniki będą przywierały. Do ciasta
daję zawsze
olej dzięki
czemu później do smażenia naleśników nie używam już tłuszczu. Jedynie przy pierwszym naleśniku rozprowadzam na patelni 2-3 krople
oleju. Kolejne smażę bez tłuszczu. Ciasto rozprowadzać po jak największej rozgrzanej patelni i smażyć cieniutkie naleśniczki. Ja zawsze smażę jedynie z jednej strony - druga się ładnie ścina. Naleśniki muszą być jak najcieńsze - super się je wtedy zawija i krokiety pysznie smakują.Przygotować farsz:
kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z posiekaną
cebulką oraz
filetem z kurczaka.
Ogórki pokroić w kosteczkę. Składniki wymieszać i doprawić.
Ser zetrzeć na tarce.Na środek naleśnika nakładać farsz, posypywać
serem, rozprowadzić w formie prostokąta na 1/2 powierzchni naleśnika. Boki zawinąć do środka, tak aby się ze sobą nie stykały. Zaczynając od jednego końca zwinąć naleśnik w rulon. Moczyć w roztrzepanym
jajku, turlać w
bułce tartej, smażyć do zarumienienia na niewielkim ogniu.