Wykonanie
Co tu zrobić z pozostałościami po pieczonym
kurczaku. Może ugotować
ziemniaki, przygotować sos, jakąś surówkę i obiad gotowy. Te tzw. pójście na łatwiznę było pierwszą myślą jaka wpadła mi do głowy kiedy spojrzałam na kawałki upieczonego
kurczaka zalegające od wczorajszego dnia w lodówce. No ale przecież przy tej kombinacji pieczony
kurczak .... dalej będzie smakował jak pieczony
kurczak, jedynie z dodatkami. Co by tu zrobić, aby
kurczak przestał być jedynie kurczakiem? Chwila dumy i mam :) Quiche! Przecież do tej potrawy można użyć większości składników zalegających w lodówce. U mnie będzie to oczywiście
kurczak, kawałek
boczku,
cebula i
brokuł. Do tego przygotuję sos na bazie
mozzarelli i Voilà!

Składniki na ciasto do Quiche:- 170 g
mąki- 1/4 szklanki
wody- 125 g
masła (pół kostki)- szczypta
soli- szczypta
ziół (prowansalskie lub
oregano)Składniki na nadzienie:-
mięso pieczonego kurczaka (u mnie około 2 ćwiartki)- 100 g
boczku wedzonego- 1
cebula- kilka różyczek
brokuł-
sól i
pieprz do smakuSkładniki na sos:- 2
jajka- 1
mozzarella w zalewie 125 g (posiekana)- 200 ml
śmietany-
sól,
pieprz do smaku-
natka pietruszki do smakuPrzygotowanie:Składniki na ciasto ugniatamy. Gładką kulę ciasta owijamy folią aluminiowa lub spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki (ja wkładam na około 15 minut do zamrażalnika).
Kurczaka kroimy na małe kawałki, podsmażamy z pokrojonym
boczkiem i
cebulą na patelni z dodatkiem
soli i
pieprzu. Składniki na sos łączymy ze sobą. Ciasto wykładamy na blaszce do tart, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut w 180 stopniach. Po tym czasie na podpieczony spód wykładamy nadzienie
mięsne, zalewamy całość masą jajeczno-
serową oraz układamy na wierzch kawałki
brokuła. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni aż masa jajeczna się zetnie.



