Wykonanie
Macie jakieś swoje ulubione potrawy, do których często wracacie? Ostatnio się nad tym zastanawiałam i u mnie będą to zdecydowanie naleśniki. Sprawdzają się w każdym posiłku, można je zrobić na mnóstwo sposobów i za każdym razem mogą smakować inaczej. Gdy tak myślałam o swoich ulubionych daniach, przypomniałam sobie, że kiedyś tak bardzo lubiłam tarty lub jak ktoś woli quiche. Podobnie jak naleśniki, można je wykonać na wiele sposobów i także pasują o każdej
porze. Teraz akurat mamy
porę kolacji, w dodatku zaczyna się weekend - tak to idealny czas na wytrawną tartę :)

CIASTO:100g
mąki amarantusowej100g
mąki gryczanej100g
mąki z
cieciorkijajko120g
masła3 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliFARSZ:mała główka
brokuła200g
szynki lub innej
wędlinymozzarellamieszanka
ziół3
jajka100ml
śmietanypieprzCIASTO: W misce połącz
mąkę,
jajko,
masło i
sól. Stopniowo dodawaj
wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę,
owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.Piekarnik nagrzej do 190°C. Formę wylep
ciastem, przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch
suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Piecz 15 min.FARSZ:
Brokuł ugotuj, tak aby był półtwardy, następnie podziel go na małe różyczki.
Szynkę pokrój w kostkę lub w paski, a
mozzarellę w plastry. W osobnym naczyniu wymieszaj
jajka,
śmietanę,
zioła i
pieprz.WYKOŃCZENIE: Na podpieczony spód tarty wyłóż
brokuł i
szynkę. Całość zalej masą jajeczną. Na wierzch tarty poukładaj
mozzarellę. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 35 minut w 180 stopniach.Smacznego :)
