Wykonanie


Wytrawna
tarta z bogatymi w wartości odżywcze
brokułami i charakterystycznych w smaku
serkiem brie to pyszne, pożywne danie, które dodatkowo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Sympatycy
ciasta francuskiego mogą nim zastąpić kruchy spód - jeszcze bardziej skróci to czas przygotowania a
tarta będzie równie smaczna, a nawet jeszcze smaczniejsza.

średni
brokułzioła np.
bazylia,
zioła prowansalskiesól,
pieprzok. 150 g
serka camembertkruche ciasto:150 g
mąki tortowej

100 g
masła (zimnego)
żółtko1-2 łyżki
śmietanypół łyżeczki
soli lubopakowania
ciasta francuskiego200 g
mozzarelli (lub
żółtego sera do zapiekania)

3 rozbełtane
jajka100 g
żółtego sera (np. Gouda, Edamski)ok. 2 łyżki
masłaprzyprawy:
gałka muszkatołowa,
pieprz,
sólCiasto Kruche:
Masło drobno siekamy. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut.Po tym czasie
ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy.

lub:Formę na tartę smarujemy tłuszczem, a następnie wyścielamy
ciastem francuskim formując wyższe brzegi.
Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej
wody z dodatkiem
ziół np.
bazylii,
ziół prowansalskich oraz szczypty
soli oraz
pieprzu. Gotujemy ok. 5 minut (
brokuły powinny być al dente - nie twarde, ale również nie rozgotowane).
Brokuły odcedzamy, zalewamy zimną
wodą i odstawiamy do przestudzenia.200 g
mozzarelli (lub
żółtego sera) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane
jajka, odrobinę
gałki muszkatołowej,
soli i
pieprzu - dokładnie mieszamyNa ciasto wykładamy kolejno warstwami:
jajka z
mozzarellą,
brokuły, kawałki pokrojonego
serka brie.Wszystko posypujemy startym
żółtym serem.Całość ponownie zapiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze ok. 170 stopni do zrumienienia wierzchu tarty.










