Wykonanie
środa, 11 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 4 Komentarzy »Kolejna odsłona podpłomyka. Tym razem prawdziwa serowa uczta
Ciasto na podpłomyki:400 g
mąki4 łyżki
oliwy250 ml
wodyduża szczypta
soliMąkę dokładnie mieszamy z
oliwą,
wodą oraz szczyptą
soli. Oprószamy
mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Stolicę posypujemy
mąką i wałkujemy ciasto. Im będzie cieńsze, tym bardziej chrupiący będzie nasz podpłomyk. Gotowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy sosem przygotowanym z:200 g kwaśnej
śmietany100 g startego twardego
żółtego sera1
żółtkaDodatki:
mozzarellaser pleśniowy ( u mnie niebieski lazur)
camembertewentualnie listki
bazyliiSer kroimy w plastry i układamy na cieście. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy, aż się zrumieni.Smacznego!