ßßß
Ciasto na podpłomyki:400 g mąki4 łyżki oliwy250 ml wodyduża szczypta soliMąkę dokładnie mieszamy z oliwą, wodą oraz szczyptą soli. Oprószamy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Stolicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Im będzie cieńsze, tym bardziej chrupiący będzie nasz podpłomyk. Gotowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy sosem przygotowanym z:200 g kwaśnej śmietany100 g startego twardego żółtego sera1 żółtkaDodatki:mozzarellaser pleśniowy ( u mnie niebieski lazur)camembertewentualnie listki bazyliiSer kroimy w plastry i układamy na cieście. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy, aż się zrumieni.Smacznego!