ßßß
Ciasto na podpłomyki:400 g mąki4 łyżki oliwy250 ml wodyduża szczypta soliMąkę dokładnie mieszamy z oliwą, wodą oraz szczyptą soli. Oprószamy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Stolicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Im będzie cieńsze, tym bardziej chrupiący będzie nasz podpłomyk. Do ciasta możemy dodać posiekane zioła lub starty parmezan. Gotowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy sosem przygotowanym z:200 g kwaśnej śmietany100 g startego twardego żółtego sera1 żółtkaNa tak przygotowanym spodzie układamy dowolne składniki. Ja wykorzystałam pomidorki koktajlowe, żółte i czarne, wędzoną szynkę, listki bazylii i plasterki mozzarelli. Włożyłam do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 200 – 220 stopni) i piekłam, aż całość ładnie się zrumieniła.Smacznego