ßßß Cookit - przepis na Pizza

Pizza

nazwa

Wykonanie

„Pizza” na podpłomyku
poniedziałek, 2 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »
Od rana miałam ochotę na domową pizzę. Wracając z pracy zrobiłam potrzebne zakupy: mozzarella, camembert, pomidorki, szynka… Wróciłam do domu i gdy wszystko wypakowałam okazało się, że nie kupiłam drożdży. Ale co tam, miała być pizza i jest pizza. Trochę oszukana, ale smakowała nam bardziej niż na drożdżowym spodzie. Spód z chrupiącego, cienkiego podpłomyka sprawdził się świetnie. I nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto
Ciasto na podpłomyki:
400 g mąki
4 łyżki oliwy
250 ml wody
duża szczypta soli
Mąkę dokładnie mieszamy z oliwą, wodą oraz szczyptą soli. Oprószamy mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Stolicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Im będzie cieńsze, tym bardziej chrupiący będzie nasz podpłomyk. Do ciasta możemy dodać posiekane zioła lub starty parmezan. Gotowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.
Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy sosem przygotowanym z:
200 g kwaśnej śmietany
100 g startego twardego żółtego sera
1 żółtka
Na tak przygotowanym spodzie układamy dowolne składniki. Ja wykorzystałam pomidorki koktajlowe, żółte i czarne, wędzoną szynkę, listki bazylii i plasterki mozzarelli. Włożyłam do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 200 – 220 stopni) i piekłam, aż całość ładnie się zrumieniła.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/zapiekanki/pizza-nie-pizza