Wykonanie
„Pizza” na podpłomykuponiedziałek, 2 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »Od rana miałam ochotę na domową pizzę. Wracając z pracy zrobiłam potrzebne zakupy:
mozzarella,
camembert,
pomidorki,
szynka… Wróciłam do domu i gdy wszystko wypakowałam okazało się, że nie kupiłam
drożdży. Ale co tam, miała być pizza i jest pizza. Trochę oszukana, ale smakowała nam bardziej niż na
drożdżowym spodzie. Spód z chrupiącego, cienkiego podpłomyka sprawdził się świetnie. I nie trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto
Ciasto na podpłomyki:400 g
mąki4 łyżki
oliwy250 ml
wodyduża szczypta
soliMąkę dokładnie mieszamy z
oliwą,
wodą oraz szczyptą
soli. Oprószamy
mąką, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Stolicę posypujemy
mąką i wałkujemy ciasto. Im będzie cieńsze, tym bardziej chrupiący będzie nasz podpłomyk. Do ciasta możemy dodać posiekane
zioła lub starty
parmezan. Gotowe ciasto możemy przechowywać kilka dni w lodówce.Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy sosem przygotowanym z:200 g kwaśnej
śmietany100 g startego twardego
żółtego sera1
żółtkaNa tak przygotowanym spodzie układamy dowolne składniki. Ja wykorzystałam
pomidorki koktajlowe, żółte i czarne,
wędzoną szynkę, listki
bazylii i plasterki
mozzarelli. Włożyłam do mocno rozgrzanego piekarnika (ok. 200 – 220 stopni) i piekłam, aż całość ładnie się zrumieniła.Smacznego