ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów

Bułeczki z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów

nazwa

Wykonanie

Z zewnątrz przypominają malutkie bochenki chleba, wewnątrz kryje się niespodzianka - pyszne nadzienie z kiszonej kapusty i grzybów z dodatkiem pomidorów i sera. Idealne jako dodatek do barszczu czerwonego.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 30 g świeżych drożdży ( lub 3 łyżeczki suchych)
Składniki na nadzienie:
- 0,5 kg grzybów (mogą być pieczarki)
- 2 cebule
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 pomidor bez skórki lub łyżeczka przecieru pomidorowego
- kostka serka topionego naturalnego lub 15 dkg sera żółtego startego opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie nadzienia:
Obraną i pokrojoną cebulę zeszklić na oleju.Dodać pokrojone grzyby, odsączoną i wymoczoną kapustę. Smażyć do momentu odparowania wody. Dodać pomidor lub koncentrat, ser, przyprawy i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Dodatek sera spowoduje lekkie sklejenie się farszu dzięki czemu będzie łatwiej go nakładać na ciasto.
Przygotowanie bułeczek:
Zrobić rozczyn z drożdży (drożdże, mleko (50 ml), mąka (2 łyżki), cukier (0,5 łyżeczki)) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski i ostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, nakładać dużo nadzienia, zlepiać jak pierogi, podwijać łączenie pod spód. Układać nasmarowanej blaszce łączeniem do dołu zachowując odstępy między bułeczkami, aby się nie posklejały podczas pieczenia. U mnie na jednej blaszce zmieściło się 6 bułeczek. Pozostawić około 20 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypać serem lub czerwoną papryką. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni do uzyskania złotego koloru.
Źródło:http://smakowirowka.blogspot.com/2013/08/bueczki-z-nadzieniem-z-kiszonej-kapusty.html