Wykonanie
Z zewnątrz przypominają malutkie bochenki
chleba, wewnątrz kryje się niespodzianka - pyszne nadzienie z
kiszonej kapusty i
grzybów z dodatkiem
pomidorów i
sera. Idealne jako dodatek do barszczu czerwonego.
Składniki na ciasto:- 0,5 kg
mąki pszennej (najlepiej chlebowej)- 0,5 szklanki letniego
mleka- 0,5 szklanki letniej
wody- 2 łyżki
oleju słonecznikowego- 1
jajko- łyżeczka
soli- 0,5 łyżeczki
cukru- 30 g świeżych
drożdży ( lub 3 łyżeczki suchych)Składniki na nadzienie:- 0,5 kg
grzybów (mogą być
pieczarki)- 2
cebule- 100 g
kapusty kiszonej- 1
pomidor bez skórki lub łyżeczka
przecieru pomidorowego- kostka
serka topionego naturalnego lub 15 dkg
sera żółtego startego opcjonalnie-
sól,
pieprz do smaku-
olej do smażeniaPrzygotowanie nadzienia:Obraną i pokrojoną
cebulę zeszklić na
oleju.Dodać pokrojone
grzyby, odsączoną i wymoczoną
kapustę. Smażyć do momentu odparowania
wody. Dodać
pomidor lub koncentrat,
ser,
przyprawy i dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Dodatek
sera spowoduje lekkie sklejenie się farszu dzięki
czemu będzie łatwiej go nakładać na ciasto.Przygotowanie bułeczek:Zrobić rozczyn z
drożdży (
drożdże,
mleko (50 ml),
mąka (2 łyżki),
cukier (0,5 łyżeczki)) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać resztę składników i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do natłuszczonej miski i ostawić na około godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą część rozwałkować na niewielkie koło, nakładać dużo nadzienia, zlepiać jak pierogi, podwijać łączenie pod spód. Układać nasmarowanej blaszce łączeniem do dołu zachowując odstępy
między bułeczkami, aby się nie posklejały podczas pieczenia. U mnie na jednej blaszce zmieściło się 6 bułeczek. Pozostawić około 20 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować
mlekiem lub roztrzepanym
jajkiem i opcjonalnie posypać
serem lub
czerwoną papryką. Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni do uzyskania złotego koloru.