Wykonanie
Quiche lorraine to nic innego jak
tarta loratyńska, której podstawą jest kruche ciasto a środek wypełniany jest
boczkiem, podsmażoną
cebulą i zalewany masą jajeczno-
śmietanową. Jest świetny zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam na imprezę, jest podzielny, syty i nie musi być podawany zaraz po upieczeniu ani podgrzewany.

kruche ciasto:170 g
mąki pszennej120 g
masła100 g
żółtego sera3 łyżki
wody1 łyżka
ziół prowansalskichszczypta
solidodatki:3
cebule20 dag
boczku (ja użyłam
szynki)ząbek
czosnkułyżeczka
papryki ostrejkilka
oliwekmasa
śmietanowo-jajeczna:3
jajka (w przepisie było 2 ale masa wyszła bardziej śmietanowa, proponuję dodać jeszcze 1
jajko)250 ml kwaśnej
śmietany 12%jogurt naturalnynatka pietruszkisól,
pieprzMąkę przesiewamy do miski, dodajemy
sól,
masło, starty
żółty ser (ja miałam plasterki więc pokroiłam je w kostkę),
zioła prowansalskie i
wodę.Zagniatamy ciasto i odkładamy je zawinięte w folię aluminiową do zamrażalnika na czas przygotowywania reszty składników.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na złoto. Dodajemy pokrojony w kostkę
boczek lub
szynkę i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Składniki podsmażamy razem i doprawiamy
ostrą papryką.W misce ubijamy
jajka ze
śmietaną i
jogurtem. Dodajemy posiekaną
pietruszkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i rozciągamy na formie do tarty posmarowanej tłuszczem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 20 minut.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Układamy
szynkę z
cebulą. Zalewamy masą
śmietanowo-jajeczną. Na wierzch rzucamy pokrojone
oliwki. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 min. aż farsz się zetnie.

źródło przepisu z moimi modyfikacjamiSmacznego!