Wykonanie

Ciasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie,
biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko
cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek
dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki (klik)Składniki:
Biszkopt:6 jaj (oddzielnie
białka i
żółtka)1,5 szkl.
mąki1,5 szkl.
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa:0,5 kg
serków homogenizowanych (
waniliowych)250 g
margaryny3/4 szkl.
cukru pudru2 opakowania
galaretek cytrynowych2 opakowania
śnieżki1 szkl.
mlekaDodatkowo:290 g
dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami
owoców)50 g
wiórków kokosowych1,5 łyżki
cukru pudruWykonanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu
cukier (cały czas ubijając). Następnie dodać
żółtka, jeszcze chwilę miksować. Ubite
białka z
cukrem i
żółtkami dodać do suchych składników. Wymieszać do połączenia składników (ale nie za długo, aby piana nie opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe)Jak
biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty.Masa:
Galaretki rozpuścić w jednej szklance
wody.
Margarynę zmiksować z
serkami i
cukrem. Do masy dodać tężejące
galaretki. Całość miksować do połączenia składników.
Śnieżki ubić na sztywno w jednej szklance
mleka. Następnie ubite
śnieżki połączyć z resztą składników.Przekrojony
biszkopt przekładamy masą (
biszkopt należy przełożyć masą w blaszce w której piekliśmy
biszkopt bo masa jest dość płynna, później dopiero tężeje.
Wiórki kokosowe podprażamy z
cukrem na suchej patelni na złoty kolor. Wierzch ciasta smarujemy
dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.Smacznego

