ßßß Cookit - przepis na Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)

Ciasto Wenezuela z masą cytrynową, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi (dla gości)

nazwa

Wykonanie

Ciasto zadowoli nie jednego zaproszonego gościa. Ciasto jest wysokie, biszkopt pulchny, a masa delikatna i puchata o lekko cytrynowym smaku (coś w rodzaju musu). Dodatek dżemu i wiórków uatrakcyjniają strukturę ciasta. Mam nadzieje, że ciasto załapie się na konkurs moje: wypieki i desery. A oto link do tak ostatnio popularnej książki (klik)
Składniki:
Biszkopt:
6 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
1,5 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
0,5 kg serków homogenizowanych (waniliowych)
250 g margaryny
3/4 szkl. cukru pudru
2 opakowania galaretek cytrynowych
2 opakowania śnieżki
1 szkl. mleka
Dodatkowo:
290 g dżemu morelowego (najlepiej z kawałkami owoców)
50 g wiórków kokosowych
1,5 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier (cały czas ubijając). Następnie dodać żółtka, jeszcze chwilę miksować. Ubite białka z cukrem i żółtkami dodać do suchych składników. Wymieszać do połączenia składników (ale nie za długo, aby piana nie opadła). Wylać na blachę 35x45 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40 min. (czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając patyczek np. do szaszłyków - jak patyczek będzie suchy to ciasto jest gotowe)
Jak biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty.
Masa: Galaretki rozpuścić w jednej szklance wody. Margarynę zmiksować z serkami i cukrem. Do masy dodać tężejące galaretki. Całość miksować do połączenia składników. Śnieżki ubić na sztywno w jednej szklance mleka. Następnie ubite śnieżki połączyć z resztą składników.
Przekrojony biszkopt przekładamy masą (biszkopt należy przełożyć masą w blaszce w której piekliśmy biszkopt bo masa jest dość płynna, później dopiero tężeje.
Wiórki kokosowe podprażamy z cukrem na suchej patelni na złoty kolor. Wierzch ciasta smarujemy dżemem i posypujemy wiórkami. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego
Źródło:http://impresjasmaku.blogspot.com/2014/11/ciasto-wenezuela-z-masa-cytrynowa.html