Wykonanie

Już jakiś czas temu miałam robić na obiad hamburgera, ale zawsze czegoś mi brakowało. Wczoraj kupiłam
mielone mięso wołowe (spokojnie, jeśli macie akurat wieprzowe - trochę oszukany, ale dalej będzie to hamburger), dzisiaj
ogórki kiszone (bardziej mi pasują niż konserwowe) i dużą
bułkę, a pozostałe składniki miałam pod ręką. Zapytacie, po co robić samemu hamburgera, skoro za 4,50 zł można kupić gotowego w McDonaldzie? No cóż, faktycznie jest to droższy interes, ale prawda jest taka, że walory smakowe też się różnią. Nie mówiąc już o kwestii zdrowych produktów (przynajmniej wiem, że w
bułce mam na pewno
mięso).Co jeszcze... O, możecie też powiedzieć, że się nie opłaca tego robić, bo to strasznie dużo czasu zajmie. Z zegarkiem w ręku (specjalnie spojrzałam), zajęło mi to 16 minut. Byłoby jeszcze szybciej, gdybym miała już obranego
pomidora i pokrojonego
ogórka.Ale do rzeczy ; )Przepis- 1/4 opakowania
mięsa mielonego (ja chyba przesadziłam, albo
bułka była jeszcze za mała, bo strasznie wysokie mi wyszło),- liść
sałaty (lodowa, rzymska - jaką macie pod ręką),- 2 - 3 plastry
pomidora,-
ogórek kiszony (też w plastry),- plasterek
sera żółtego,-
przyprawy do mięsa (
oregano,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
tymianek,
czosnek granulowany, odrobina
maggi; dodałam jeszcze
żółtko jajka, bo najpierw było strasznie 'suche'
mięso,
potem było zbyt płynne, więc dodałam
bułki tartej)-
ketchup i
majonez.
Mięso mieszamy z
przyprawami i formujemy kotlet (standardowo powinien być okrągły, ale chciałam, żeby pasował kształtem do
bułki), który następnie smażymy.
Bułkę rozcinamy na pół i podpiekamy (u mnie toster, równie dobrze można do tego użyć piekarnika). Na
bułkę kładziemy liść
sałaty, plasterek
sera, kotlet,
pomidor i
ogórek. Smarujemy
ketchupem i
majonezem (można wymieszać w jednolity sos). Nakrywamy wierzchem
bułki i wcinamy :)







Smacznego! :)