Wykonanie
Dawno już u nas nie było pierogów.Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym
rzeżuchowym sosem

SKŁADNIKI:kilka
ziemniaków250g
białego sera1
cebulamąka tortowaciepła
wodaolej rzepakowysól,
pieprz,
czerwona papryk,
masłosos:
rzeżuchajogurt lub
śmietanałyżeczka
chrzanu1 ząbek
czosnkusól pieprz
Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej ale tym razem wykonałam go w ekspresowym tempie.Obrane i pokrojone
ziemniaki na małe kawałki gotujemy w osolonej wodzie. Rozdrabniamy w misce
biały ser.
Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku. Jak
ziemniaki będą już gotowe, odcedzić je i wystawić na 5 minut na balkon. Przy tej pogodzie szybko ostygną. Ostygnięte dokładnie utłuc i dodać do
białego sera,
cebulki. Wszystko razem wymieszać doprawiając
pieprzem i
papryką. Farsz odstawić do lodówki.

W tym czasie od razu przystępujemy do robienia ciasta.
Mąkę łączymy z łyżką
oleju i wyrabiamy z ciepłą ( nie gorącą)
wodą. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste.Wałkujemy je na cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu.Składamy na pół, zlepiamy ranty i wykonujemy falbankę.Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.

W tym czasie przygotowujemy sos. Siekamy garść
rzeżuchy dokładamy do
jogurtu. Mieszamy doprawiając
chrzanem,
solą,
pieprzem i ząbkiem
czosnku..Pierogi okrasić roztopionym i podajemy z sosikiem :)

Dla mnie pierogi na obiad, to szybki obiad. Wyszło 60 pierogów i zmieściłam się w godzinie.Smacznego !!!