Wykonanie
Aby przetrwać jesienna pogodę trzeba się dobrze najeść.Czy jest coś lepszego niż
fasolka po bretońsku?

SKŁADNIKI:400- 500 g
fasoli suchej2-3 ząbki
czosnkukilka
pomidorów malinowych2 łyżki
koncentratu pomidorowegokilka ogóreczków
chili1-2
cebule1 łyżka
masła2
kiełbasy myśliwskie300g
boczku wędzonegosól i
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
oregano,
kminek, dużo
majeranku,
papryczka chili
Fasolkę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną
wodą. Następnie odstawić na kilka godzin do namoczenia .
Fasolkę gotować przez ok 1 godzinę w wodzie z moczenia. Dolać więcej
wody w razie potrzeby. Na koniec
fasolka ma być miękka.

Na dużej patelni rozgrzać
masło, zeszklić
cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodać rozgnieciony
czosnek, 2
liście laurowe i 4
ziela angielskie, Dodać pokrojoną w kosteczkę
kiełbasę i
boczek, smażyć przez chwilę aż
mięsko lekko się zrumieni.dodać pokrojone
ogórki. Pod koniec doprawić
suszonym oregano i
chili.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać na patelnię, zagotować. Gotować przez pół godziny, na koniec można dodać 2 łyżki
przecieru pomidorowego.Kolejno dodać
fasolkę wraz z całą
wodą z gotowania, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Gotować wszystko pod przykryciem przez około pół godziny aż smaki się połączą. Dodać
majeranek,
kminek i gotować wszystko jeszcze przez 10 minut. Gdyby potrawa wyszła za gęsta można rozcieńczać ją
wodą
Najlepiej smakuje z świeżutkim chrupiącym
pieczywem
Smacznego!!!