Wykonanie
PYCHOTKA!Gdy mąż był na
piwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:)

SKŁADNIKI:Ciasto kruche:2 szklanki
mąki tortowej1
żółtko100g
margaryny1 łyżeczka
soli, szczypta
pieprzuzimna
wodaFarsz:
świeży szpinak150g
sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola)kostka
białego sera chudego
jajko3 łyżki
śmietanyCzosnek,
sól,
pieprzMrożone
krewetki (np. TIGER)50ml
białego winaDo dużej miski wsypać
mąkę. W " kopcu"
mąki wydrążyć dziurę, dodać pokrojone zimne
masło.

Kroić nożem, aż całe
masło pokryje
mąka. dołożyć
żółtko,
sól i szczyptę
pieprzu. Sukcesywnie dodawać lodowej
wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość energicznie zagnieść.

Kule ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.

W tym czasie możemy rozpocząć przygotowania do farszu :D
Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą
wodą. Poobcinać łodyżki liści.Dusić przez 5 minut na masełku, z
czosnkiem ,
solą i
pieprzem.Gdy
szpinak ostygnie dodać oba
sery,
śmietanę i
jajko. Wymieszać.

Mrożone
krewetki sparzyć gorącą
wodą. Zalać
białym winem , trochę posolić.Wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Rozwałkować do rozmiaru foremki. Foremkę wysmarować
masłem. Ułożyć ciasto,następnie podziurkować widelcem.Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć ciasto, przykryte np. szklaną pokrywką- by nie urosło. Piec ok 20 min.Gdy ciasto się delikatnie zarumieni, wyciągnąć z piekarnika, poczekać chwilę by ostygło.Nałożyć masę farszu.Na wierzchu rozłożyć
krewetki, delikatnie wciskając w masę.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min.Po 30 min uzyskujemy taki efekt:

Tarte podawać delikatnie ostygniętąSMACZNEGO!!!