Wykonanie
Uwielbiam włoską kuchnię. Przeglądam książki kucharskie i nie tylko, szukając inspiracji i czegoś odmiennego. Przeglądam blogi kulinarne i artykuły i tak trafiłam na bloga italia-od-kuchni, ale niestety z tego co mi wyświetla blogspot - blog został zlikwidowany a wielka szkoda, bo był super domowy, włoski, prawdziwy. Tam znalazłam przepis na zapiekankę z puree ziemniaczanego - pitta (tak była określona).
Ziemniaki inaczej1kg
ziemniaków1
cebula1
jajko2-3 łyżki
oliwy500 ml
przecieru pomidorowegoser pecorinogarść czarnych
oliwek3 łyżki
kaparówbazylia lub
oreganosól do smaku
bułka tarta
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować i rozgnieść na
pure. Do
ziemniaków wbić
jajko, dodać trochę
oliwy i
ser, a następnie dokładnie wymieszać.
Cebulę pokroić albo w piórka albo w kosteczkę, zeszklić na
oliwie. Dodac
przecier pomidorowy,
oliwki przekrojone wzdłuż i
kapary oraz
zioła. Wszystko zostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Naczynie do zapiekania wysmarować
oliwą, ułożyć połowę
ziemniaków wygładzając łyżką, na to wyłożyć sos i przykryć drugą warstwą
ziemniaków. Wierzch skropić
oliwą, posypać
bułką tartą i zapiec 30 minut w 200 stopniach.
Ziemniaki są pyszne, idealnie kremowe, sos aromatyczny i dający
pole do modyfikacji. Serdecznie polecam.