ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: zapiekanka z puree ziemniaczanego po włosku

Moja Kuchnia: zapiekanka z puree ziemniaczanego po włosku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam włoską kuchnię. Przeglądam książki kucharskie i nie tylko, szukając inspiracji i czegoś odmiennego. Przeglądam blogi kulinarne i artykuły i tak trafiłam na bloga italia-od-kuchni, ale niestety z tego co mi wyświetla blogspot - blog został zlikwidowany a wielka szkoda, bo był super domowy, włoski, prawdziwy. Tam znalazłam przepis na zapiekankę z puree ziemniaczanego - pitta (tak była określona).
Ziemniaki inaczej
1kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki oliwy
500 ml przecieru pomidorowego
ser pecorino
garść czarnych oliwek
3 łyżki kaparów
bazylia lub oregano
sól do smaku
bułka tarta
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać, odparować i rozgnieść na pure. Do ziemniaków wbić jajko, dodać trochę oliwy i ser, a następnie dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić albo w piórka albo w kosteczkę, zeszklić na oliwie. Dodac przecier pomidorowy, oliwki przekrojone wzdłuż i kapary oraz zioła. Wszystko zostawić na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć połowę ziemniaków wygładzając łyżką, na to wyłożyć sos i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Wierzch skropić oliwą, posypać bułką tartą i zapiec 30 minut w 200 stopniach.
Ziemniaki są pyszne, idealnie kremowe, sos aromatyczny i dający pole do modyfikacji. Serdecznie polecam.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/11/zapiekanka-z-puree-ziemniaczanego-po.html