Wykonanie
Przyszedł dzień remanentu w lodówce, trzeba było podojadać to i owo i powstał baaaardzo smaczniutki obiad. Efekt przeszedł moje oczekiwania.36 muszelek1 pojedyncza
pierś kurczaka2
pieczarki1
cebulka3
łodygi selera naciowegonieduża
cukinia2 łyżki
majonezu Winiary1 łyżka
keczupu Włocławek łagodnygarść
startego sera salamisól,
pieprzolejbeszamel:
masło,
mleko,
mąka
Muszle ugotować wg przepisu na opakowaniu. Pierś zgrillowałam na patelni grillowej. Kiedy ostygła podzieliłam ją na kawałeczki wzdłuż włókien. W rondelku rozgrzałam
olej i wrzuciłam pokrojonego w drobną kostkę
selera, posiekaną
cebulkę,
pieczarki pokrojone na kawałki i
cukinię pokrojoną w kostkę, doprawiłam
sola i
pieprzem. Wszystko dusiło się do miękkości. Następnie dorzuciłam
kurczaka oraz
majonez i
keczup. Wszystko dusiłam jeszcze 5 minut. Nałożyłam farsz do muszelek. Ułożyłam w naczyniu do zapiekania, posypałam
serem, polałam beszamelem i zapiekłam 20 minut w 180 stopniach.