Wykonanie
Lekka, chrupiąca i kolorowa
sałatka - idealna na wiosnę:)
Seler naciowy jest jednak niedocenianym warzywem, niestety... A przecież
seler naciowy ma same zalety. Jest niskokaloryczny, zawiera bardzo dużo błonnika, dzięki
czemu przyspiesza oczyszczanie naszego organizmu, jest źródłem witamin i minerałów.
Seler naciowy zawiera dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Jest także bogaty w fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo.5 łodyżek
selera naciowegokilka liści
sałaty lodowej1
jabłko1/2 puszki
kukurydzy1
cebula czerwonakilka
rzodkiewekgarść prażonych pestek
słonecznikaSos:4 łyżki
oliwysok z 1/2
cytryny1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
musztardyszczypta
soliszczypta
pieprzuszczypta
cukruŁodygi selera naciowego myjemy dokładnie pod bieżącą
wodą i kroimy w poprzek w cienkie paseczki.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Liście
sałaty rwiemy na mniejsze kawałki,
rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, a
cebulę w piórka. Do całości dodajemy odsączoną
kukurydzę, mieszamy.Przygotowujemy sos: w słoiku mieszamy
oliwę,
sok z cytryny, odrobinę
musztardy, przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz szczyptę
soli,
pieprzu i
cukru.
Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy prażonymi
pestkami słonecznika.Taką
sałatkę możemy również przełożyć do lunchbox'a i zabrać do pracy, do szkoły bądź na uczelnię jako drugie śniadanie:)