ßßß
główka sałatypęczek rzodkiewkiczerwona cebulkagarść nasion słonecznika bez łusek4-5 łyżek oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy , oliwa z oliwek)1-2 łyżeczka musztardy (zamiennikiem może być sok z limonki lub cytryny)sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie sałatkiPrzepis na filmie1. Sałatę i rzodkiewkę myję pod bieżącą wodą i osuszam. Kupione ziarno słonecznika warto przelać wrzątkiem, osączyć i dopiero podsuszyć i delikatnie zrumienić na patelni.2. Mieszam składniki sosu - musztarda, olej, sól, pieprz, cukier3. Sałatę kroję nożem w spore kawałki, rzodkiewkę w plastry a cebulę dzielę na połowę i siekam w piórka. Dodaję podrumieniony słonecznik i krótko mieszam. Dodaję sos do sałatki i delikatnie mieszam. Gotowe. Polecam!Życzę smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika