Wykonanie
To jest jedna z najprostszych sałatek . Równocześnie należy do tych zdrowszych. Jestem ogromną zwolenniczką sałatek na bazie rożnych
sałat zielonych i dodatków. Z czym dodatki to jest to co aktualnie jest w domu. Jeszcze tylko jakiś mały akcencik np. z pestek lub
orzechów itp.. I mamy za każdym razem inny smak .
Składnikigarść liści
sałat ( dębolistna i karbowana)1
ogórek1
pomidorgarść
rzeżuchy2 łyżki ziaren lnu1 łyżka
oliwy ( ja wziełam rzepakową)
sól ,
pieprz do smaku1 łyżeczka
musztardy rosyjskiej1/2 łyżeczki
cukrucytrynaWykonanieKrok 1 Warzywa umyć i osuszyć .
Sałatę porwać na duże części .
Ogórek pokroić w plastry,
Pomidor w ósemki .Krok 2. Na suchej patelni uprażyć len .Krok 3 . Do miseczki włożyć :
musztardę ,
sól ,
pieprz,
cukier ,
oliwę ,wycisnąć sok z 1/2
cytryny . Wymieszać aż
cukier rozpuści się.Krok 4 . Na półmisek rozłożyć
sałatę ,następnie cząstki
pomidorów i plasterki
ogórka. Posypać
rzeżuchą i polać dresingiem . Na koniec posypać
sałatkę uprażonym ziarnem lnu.Idealna z grzankami SMACZNEGO