Wykonanie
SKŁADNIKI:Zaczyn:1 szklanka ciepłej
wody1/4 kostki
drożdży ( mokrych)ok 25gram6 łyżek
mąki1 łyżeczka
cukruCiasto:3 szklanki
mąkijajko3 łyżki ciepłej
oliwyszczypta
solikoncentrat pomidorowy, może być jakiś
sos pomidorowy, ostatecznie
daję keczupprzyprawy -
sól,
bazylia oregano, mam jeszcze posypkę
suszone pomidory z e
szczypiorkiemskładniki na farsz -
pieczarki,
cebula,
szynka lub
salami,
papryka,
brokuły,
żółty ser,Do pizzy zawsze przygotowuję
Sos czosnkowy własnej robotyPRZYGOTOWANIE:Oczyszczamy
pieczarki, kroimy w plasterki i odgotowujemy na wodzie. Nie smaże gdyż pizza jest wtedy za tłusta.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie (ale nie w gorącej). Do małej miski wsypuję produkty na zaczyn, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Można również odstawić zaczyn do naagrzanego piekarnika - temp. 50 'C ale trzeba uważać by nie przegrzać zaczynu.Jeżeli nie grzeję zaczynu w piekarniku włączam go na 220'C i rozgrzewam.Do dużej miski wsypujemy pozaostałe produkty i po wyrośnięciu
drożdży dodajemy zaczyn. Wszystko razem mieszamy. Wyrabiamy na gładką masę. Ja wałkuję ciasto na wielkosć formy. Blachy nie samruję nieczym ani tez nie wykładam papierem, ale jeżeli ktos woli mozna blachę posmarować delikatnie
oliwą.Blachę z
ciastem wkładam na 5 minut może troche więcej do rogrzewajacego się piekarnika, zeby ciasto ponownie podrosło. ma być delikatnie podrośnięteWybieramy blachę z
ciastem, s marujemy
koncentratem pomidorowym. Następnie wykładamy
ser żólty, kiedyś zasypywałam
serem wszystkie dodatki,teraz tak nie robię, najpierw sypie
ser. następnie po kolei
kiełbaskę, i pozostałe dodatki - warzywne. Solimy po całości i przyprawiamy
bazylią i
oregano.Pieczemy w rozgrzanym do 220' C piekarniku około 20-25 minut.