ßßß
Wspaniałe danie. Bardzo aromatyczne, o intensywnym smaku przypraw i ziół. Dla mnie odkrycie ostatnich miesięcy. Do tego świetnie się prezentuje i wbrew pozorom nie przysparza zbyt wiele pracy.Przygotowanie tej potrawy można zresztą rozłożyć na raty: najpierw przygotować farsz a pieczenie papryk pozostawić na moment przed samym podaniem.Za chwilę zacznie się sezon na paprykę, warto zatem już dziś zaplanować sobie w menu poniższy przepis. Danie jest pyszne, zdrowe i szybkie. Polecam!Potrzebujesz:8 papryk,40 dag mielonego mięsa (wołowina lub indyk),20 dag ryżu (może być ciemny lub dziki),2 cebule drobno posiekane,2 ząbki czosnku drobno posiekane,2 cytryny,1 łyżka prażonych ziaren słonecznika,1 łyżka rodzynek,1 pęczek natki pietruszki drobno posiekanej,2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty,około 6 łyżek oliwy,2 łyżeczki kminku w proszku,1 łyżeczka imbiru w proszku,300 ml przecieru pomidorowego,sól, pieprzWykonanie:Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu przełóż do sporej miski. Na łyżce oliwy podsmaż posiekaną cebulę i czosnek tak, aby były przyrumienione. Podsmażoną cebulę i czosnek wymieszaj z ugotowanym ryżem.Na patelni po cebuli rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, podsmażaj na niej mięso przez kilka minut dość często mieszając. Podsmażone mięso wymieszaj z ryżem a następnie dodaj rodzynki, słonecznik, kminek, imbir, połowę mięty, pietruszkę i sok z cytryn. Posól i popieprz do smaku i całość dokładnie wymieszaj.Odetnij górne części papryk i odłóż je na bok. Ze środka papryk wyjmij pestki. Do każdej nałóż farsz z ryżu i mięsa, następnie przykryj je odłożoną "czapeczką" z papryki. Tak przygotowane papryki wstaw do naczynia do zapiekania, polej je pozostałą oliwą i piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Przecier pomidorowy wlej do małego garnuszka, podgrzej, dopraw pozostałą miętą, solą i pieprzem. Podawaj jako sos do pieczonej papryki.



Smacznego!