ßßß Cookit - przepis na 820. dyniowa kaszka oraz Wegańska Kuchnia Społeczna!

820. dyniowa kaszka oraz Wegańska Kuchnia Społeczna!

nazwa

Wykonanie

Dziś zapiekam kaszkę kukurydzianą . Tak rzadko ją jadam, a jest tak smaczna - to błąd! Także na pewno będzie się częściej pojawiać :) Upiekłam wczoraj dynię, więc dziś nic innego jak dyniowe śniadanie! Delikatna, zapiekana dyniowa kaszka, z wierzchu lekko chrupiąca, z aromatem kokosu i cynamonu oraz z dodatkiem korzenia maca, który dodał zdrowia i energii. W środku chrupiące ziarna kakaowca oraz świeże daktyle, a na wierzchu słodkie wrześniowe śliwki oraz przyrumienione pestki dyni. Na koniec całość polałam jeszcze tahini . Sama przyjemność dla podniebienia! :)
zapiekana dyniowa kaszka kukurydziana na mleku migdałowym z maca, świeżymi daktylami, wiórkami kokosowymi, cynamonem i ziarnem kakaowca, śliwkami oraz pestkami dyni podana z tahini
baked pumpkin polenta with almond milk, maca, fresh dates, desiccated coconut, cinnamon and cocoa nibs, plums and pumpkin seeds served with tahini
Składniki:
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej
- łyżka wiórek kokosowych
- cynamon
- szklanka mleka migdałowego (lub inne)
- łyżeczka maca
- świeże lub suszone daktyle
- dwie łyżki gęstego puree dyniowego
- łyżeczka ziaren kakaowca
- pestki dyni, płatki kokosowe i śliwki
Kaszę ugotować na mleku wraz z posiekanymi daktylami, kokosem oraz cynamonem. Następnie dokładnie wymieszać z puree dyniowym, maca i ziarnem kakaowca. Całość przełożyć do natłuszczonej kokilki (u mnie olejem kokosowym), na wierzch ułożyć pestki dyni~, płatki kokosowe oraz śliwki. Zapiekać ok. 20 min. w 190 stopniach Celsjusza. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wczorajszy dzień tak jak myślałam – był bardzo smaczny!... Choć to chyba zbyt mało powiedziane. Gdzie byłam? Wydarzenie lokalne, Rybnik – Wegańska Kuchnia Społeczna! Mnóstwo pysznego jedzenia, aż trudno było zdecydować się co wybrać. Mogłabym zostać do końca, ale wtedy to do domu chyba musiałabym się toczyć :D Wybrałam się tam z dobrze już Wam znaną Sylwią z Porannych ;) Bardzo mile będziemy wspominać to wydarzenie. Pojawiło się wiele osób i każdy przyniósł coś pysznego. Co chwilę ktoś dochodził, a na stole zaczynało brakować miejsca na wszystkie potrawy. Przejdźmy już do rzeczy... jedzenie!:
dania na ciepło jak i na zimno:
wegański pasztet oraz smalec, który tak bardzo mi zasmakował, ze na pewno zrobię, by smarować nim kanapki do szkoły i nie tylko :)
sałatki, kasze, strączki oraz makarony, sajgonki, warzywa – wegańskie królestwo smaków!
Była też zupa krem z dyni - pikantna, gęsta - niebo w gębie! :D
niesamowita, do tego bardzo zdrowa, wegańska pizza
coś słodkiego oczywiście :)
Sylwia upiekła chlebek bananowy ; obok ktoś przygotował trufle czekoladowo-kokosowe – rozpływały się w ustach! :)
dwa desery, które zawładnęły moim podniebieniem – tarta dyniowa z orzechami oraz sernik z ziemniaków – genialne!
Nie umiem się doczekać kolejnego takiego wydarzenia! Zdecydowanie warto je organizować :) Cieszę się bardzo, że miałam okazję w nim uczestniczyć i zajadać te wszystkie pyszności. Teraz to już chyba pozostało mi czekać na przepisy, bo na pewno będę chciała wypróbować te dania w domu (szczególnie słodkości <3) :)
tylko mała garstka tego co wylądowało na moim talerzyku:
Przyjemnej i smacznej niedzieli!
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/09/820-dyniowa-kaszka-oraz-weganska.html