Wykonanie
Kurczak,
makaron i gotowy sos to zestaw, który dawniej dość często gościł na moim
stole. Za nic mając sobie sztuczne barwniki, polepszacze smaku i inne wynalazki przynajmniej jeden słoik sosu był zawsze pod ręką.Nadszedł jednak moment, gdy trzeba było zacząć myśleć o zdrowszym odżywianiu i zrezygnować z gotowców. Lato za pasem, świeże
warzywa i owoce dostępne od ręki, wystarczy tylko zakasać rękawy i stworzyć własną alternatywę dziecięcego przysmaku. Efekt? Lepszy niż się spodziewałam.
Sos słodko-kwaśny(przepis na 8-10 słoików 0,5l)3 kg
pomidorów1kg
cebuli1 duża
czerwona papryka1 puszka
ananasa1 puszka
kukurydzy3/4 szklanki
octu3 łyżki
soli2 łyżki
musztardy2 łyżki
słodkiej papryki2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka mielonego
czosnku1/4 łyżeczki
chilli1/2 łyżeczki
białego pieprzuprzecier pomidorowy (wg uznania)
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokrojone w kostkę
pomidory i
cebulę wrzucić do dużego garnka i dusić na wolnym ogniu przez około 1h. Dodać
sól, pokrojoną w kostkę
paprykę i
ananasa, oraz resztę składników za wyjątkiem
mąki. Całość dusić przez kolejne 30 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną przestudzonego sosu, zagotowujemy. Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut.Można zredukować gramaturę składników i ugotować jedną porcję sosu, ale czy warto?Oceńcie sami.Na zdjęciach
pierś z kurczaka w
sosie słodko-kwaśnym z
makaronem pełnoziarnistym.


Smacznego:)!