ßßß Cookit - przepis na Orientalny rosołek

Orientalny rosołek

nazwa

Wykonanie

składniki
* 1 porcja rosołowa z kurczaka
* 30 dag żeberek wieprzowych na zupę
* 1 marchewka
* 1 pietruszka
* kawałek selera
* kawałek pora
* 1 cebula
* kawałek imbiru
* 1 papryczka chili
* szczypiorek świeży lub suszony
* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej
* grzybki shitake
* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej
* 1 filet z kurczaka
* sos sojowy
* sól, pieprz
* dowolny makaron pszenny soba, somen...
Sposób wykonania
Porcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę, pora obrać, umyć i wrzucić do garnka. Całość zagotować zbierając w między czasie szumowiny i gotować na bardzo delikatnym ogniu.
Mięso wieprzowe i filet podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka z rosołem, dodać sól i pieprz.
Marchewkę wyjąć z rosołu kiedy będzie jeszcze delikatnie twarda.
Na 15 min przed końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę lub sałatę, 2 łyżki sosu sojowego.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.
Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać łyżkę sosu sojowego i włożyć porcję gorącego makaronu.
Pokroić marchewkę i mięso i ułożyć w miseczkach. Do każdej miseczki włożyć kawałek liścia kapusty lub sałaty, grzybka i szczypiorek, następnie zalać rosołem.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/02/orientalny-rosoek.html