Wykonanie
składnikiciasto* 4
jajka* 120 g
cukru* 1
cukier wanilinowy* 80 g
mąki pszennej* 40 g
mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 30 g
kakaokrem* 1 i 1/2 szklanki
mleka* 5 łyżek
mąki pszennej* 250 g
masła lub
margaryny* 3 łyżki
cukru kryształu* 3 łyżki
cukru pudru* 1
cukier wanilinowy* 150 g rozdrobnionych
orzechów włoskich* 3
bananypolewa* 1/2
czekolady deserowej lub
mlecznej* 1/2 łyżki
olejuSposób wykonaniaciasto
Białka oddzielić od
żółtek.Do
białek dodać 4 łyżki zimnej
wody i ubić na prawie sztywno. Do piany dodać
cukier,
cukier wanilinowy i ubić na sztywno, aż piana będzie lśniąca.Do piany dodać
żółtka, wymieszać delikatnie, następnie przesiewać stopniowo
mąkę pszenną wymieszaną z
mąką ziemniaczaną,
kakao i
proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równo rozsmarować.Wstawić na środkową szynę nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni), 12-15 min.Ciasto wyjąć i od razu wyłożyć na zwilżoną
wodą bawełnianą ściereczkę.Papier zwilżyć zimną
wodą i ostrożnie zdjąć.
Biszkopt zwinąć razem ze ściereczką.krem
Mąkę rozprowadzić w 1/2 szklanki
mleka, resztę zagotować z 3 łyżkami
cukru kryształu, wlać
mleko z
mąką i mieszając zagotować.
Budyń ostudzić do temperatury pokojowej.Sparzyć
orzechy (zostawić nieco do posypania rolady) i odsączyć.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodawać po łyżce
budyń i dalej ucierać, na koniec dodać
orzechy i wymieszać.Rozwinąć
biszkopt i wyłożyć krem (zostawić ok.4 łyżek) i rozsmarować. Na dłuższym brzegu, od którego będzie zwijana rolada ułożyć
banany i zwinąć roladę.polewa
Czekoladę i
olej rozpuścić w kąpieli
wodnej i dobrze wymieszać.Wierzchu rolady posmarować resztą kremu, polać polewą i posypać
orzechami.