Wykonanie
Ostatnio odwiedziła mnie przyjaciółka. A jak najlepiej to uczcić?
Ciastem oczywiście! Postawiłam na ciasto, które jednocześnie jest proste, szybkie w wykonaniu, a zarazem niezwykle smaczne. Dwukolorowe,
waniliowo-
kakowe, zachwycające wyglądem po przekrojeniu. Jestem pewna, że Was zachwyci! Zresztą, jestem pewna, że chyba każdy z Was to ciasto zna. Jakie ciasto mam na myśli? Babkę marmurkową. Piękna i smaczna z niej babka! Jak każda z nas! Więc, kochane babki, pieczcie babki marmurkowe i zajadajcie.
Przepis (jedna keksówka):200g
mąki pszennej250g
cukru pudru3
jajka (osobno
białka i
żółtka)1/2 szklanki
mleka1/2 kostki
margaryny3 łyżki gorzkiego
kakaoopakowanie
proszku do pieczeniaopakowanie
cukru wanilinowego200g
mlecznej czekoladyPiekarnik nastawić na 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Margarynę utrzeć z jedną łyżką
cukru pudru. Gdy będzie gotowa, dodać resztę
cukru,
żółtka i dalej ucierać, aż masa będzie biała. W tym czasie podgrzać
mleko – powinno ciepłe. Do masy dodać dwie łyżki
mąki, wymieszać i stopniowo wlewać
mleko, cały czas ucierając. Pozostałą
mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia. Z
białek ubić sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć ją z
ciastem. 3/4 masy wlać do formy na keksówkę (wcześniej wysmarowanej
masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia). Do pozostałej części wsypać
kakao i wymieszać. Ciasto
kakaowe wylać delikatnie na jasne ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez około 40minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć ostudzić. Wyjąć z foremki.
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Rozpuszczoną
czekoladą oblać dokładnie ciasto. Zostawić, aż
czekolada zastygnie.