Wykonanie
Pierwszy wolny weekend tego roku zaowocował spacerem fotograficznym i
ciastem :-) Placek, który Wam dziś przedstawiam jest słodki i puszysty, a
owoce dodają mu charakteru. Polecam serdecznie - robi się szybko,a
owoce można użyć praktycznie każde dostępne. Ja użyłam
śliwek ze słoika, ale równie dobrze mogą być świeże. Zapraszam :-)200 g
margaryny3/4 szklanki
cukru1
cukier wanilinowy6 jaj1,5 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaośliwki (około 10)
cukier puder do posypania2 łyżki uprażonych
płatków migdałowychŻółtka jajek oddzielamy od
białek. Z
białek ubijamy pianę.
Margarynę ucieramy z
cukrami, dalej ucierając stopniowo dodajemy
żółtka. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dosypujemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia - ucieramy aż składniki się połączą (uzyskamy dość gęste ciasto). Dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.Ciasto dzielimy na dwie połowy - do jednej dodajemy
kakao i dokładnie mieszamy.Blachę (24x24) wykładamy papierem. Najpierw wylewamy masę
kakaową i równo rozprowadzamy. Następnie wykładamy
śliwki i pozostałą część ciasta (białą) - wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopnie przez około 50 minut.Studzimy. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem i uprażonymi
migdałami.SMACZNEGO :-)