Wykonanie
Uwielbiam niedzielny rytuał, najpierw powolne przygotowywanie obiadu, najlepiej w gronie rodziny, przerywane dyskusjami i oglądaniem ulubionych wnętrzarskich programów,
potem pyszny niespiesznie jedzony obiad i na koniec poobiednie lenistwo najlepiej w towarzystwie naszych domowych pieszczochów. Tym razem w roli głównej gościł
dorsz podany na pierzynce ze
szpinaku, w towarzystwie sosu z
orzeszków piniowych. Taki elegancki posiłek idealnie nadaje się na niedzielny obiad, który mi zawsze kojarzy się z czymś ważnym i uroczystym. Poniżej przepis na to pyszne danie, wywodzące się z kuchni hiszpańskiej.

Składniki:- kilka gałązek
pomidorków koktajlowych-
filet z dorsza-
cytryna-
sól-
pieprzdo przygotowania szpinakowej pierzynki:- duża torba
świeżego szpinaku- 30 g
orzeszków piniowych- 20 g
orzechów włoskich- 30 g
rodzynek- 2 ząbki
czosnku-
olej z pestek
winogron- 1/3 łyżeczki
imbiru- 1/3 łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzu- szczypta
gałki muszkatołowejdo przygotowania sosu z
orzeszków piniowych- 70 g
orzeszków piniowych- łyżka posiekanej
natki pietruszki-1 ząbek
czosnku- 3 łyżki
oleju z pestek
winogron- 1 łyżka
soku z cytryny- 3 łyżki
wody- szczypta
soli i
pieprzuSposób przygotowania:1. Najpierw przygotowujemy sos piniowy.- W malakserze mielimy orzeszki z
czosnkiem stopniowo dodając
oliwę,
wodę i
sok z cytryny.- Do tak przygotowanej bazy dodajemy
natkę,
sól i
pieprz.
Sos jest już gotowy.2. Następnie myjemy
filet z dorsza, dzielimy go na kawałki i przyprawiamy
solą i
pieprzem, polewamy odrobiną
soku z cytryny.3.
Potem zabieramy się za przygotowanie pierzynki ze
szpinaku.- na początku prażymy orzeszki (włoskie przedtem siekamy na drobne kawałki), które
potem przesypujemy na talerzyk.- na tej samej patelni rozgrzewamy
olej na którym smażymy, pokrojony w plastry
czosnek.- jak
czosnek się ze
złoci zdejmujemy go z patelni (ja
potem siekam go i dodaje do
szpinaku, niektórzy wolą go wyrzucić.- na tak przygotowaną
oliwę wrzucamy umyty
szpinak, zmieści się cała torba, musicie tylko wrzucać go powoli, bo liście pod wpływem ciepła bardzo zmniejszają objętość.- gdy
szpinak się usmaży dodajemy
rodzynki i przyprawiamy go:
imbirem,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem- tuż przed podaniem dodajecie orzeszki, jeśli to zrobicie wcześniej to rozmiękną i stracą swoją idealną chrupkość, na której tak nam zależy.

4. Na koniec na patelni z
oliwą z oliwek i
cukrem smażymy
pomidorki, a na drugiej
rybę.

5. Danie podajemy tak jak na zdjęciu.

Smacznego i miłej niedzieli!