ßßß
1. Do ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki soli i cukier, oraz rozdrobnione drożdże. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ok . 30 minut do wyrośnięcia.2. Gdy rozczyn już wyrośnie. To na stolnicy przygotowujemy 2 szklanki mąki pszennej i szklankę żytniej. Mieszamy mąki i przygotowujemy na środku dołek. W dołek wlewamy łyżkę oliwy, piwo, i rozczyn. Stopniowo wyrabiamy ciasto. UWAGA!!! aby bułki się nie kruszyły ciasto trzeba wyrabiać przez ok. 20-30 minut!3. Formułujemy okrągłe bułeczki, tylko musimy pamiętać, że w czasie pieczenia będą one wciąż rosły! My dobrałyśmy rozmiar bułek do wielkości wołowych kotletów.4. Następnie roztrzepujemy białko i smarujemy im wierzchy naszych bułek. Potem posypujemy je obficie sezamem.5. Wkładamy uformowane bułki do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut.Składniki potrzebne do hamburgera:-1 łyżka cebulki dymki posiekanej w drobną kostkę-1/2 szklanki zimnego! rosołu-500g mielonego udźca wołowego-3 łyżeczki musztardy-3 łyżeczki soli i 1,5 łyżeczki pieprzuSposób przygotowania mięsa do hamburgera:
1. W dużej misce mieszamy mieloną wołowinę, musztardę, rosół, pieprz i sól i 1 łyżkę drobno siekanej cebuli. Dokładnie wszystko mieszamy. Należy pamiętać o rosole, bo bez niego mięso będzie suche!2. Formułujemy wołowe kotlety.3. Smażymy je na patelni zwykłej bądź też grillowej do czasu aż będą przyzłocone z obu stron.
Składniki potrzebne do środka hamburgera:
-6-7 łyżek ketchupu zmieszane z 3 łyżkami drobno posiekanej cebuli-6 plasterków sera-5-6 liści sałaty, posiekanych w cienkie paski-2-3 ogórki kwaszone pokrojone w plastrySposób złożenia hamburgera:
1. Przecinamy ciepłą jeszcze bułkę na pół, smarujemy połówkę mieszanką ketchupu z posiekaną cebulą.2. Kładziemy na bułce plaster sera i wołowy kotlet.3. Wszystko podpiekamy przez około 3 minuty, do czasu aż ser żółty się roztopi.4. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy trochę sałaty i kilka plasterków ogórka do kanapki.5. Gotowe hamburgery możemy już jeść.Smacznego!