Wykonanie
Czy też czasem chodzi Wam po głowie pyszny, soczysty hamburger jak Marshallowi z How I Met Your Mother:P? My tak miałyśmy ostatnio i dlatego postanowiłyśmy przygotować domowe hamburgery. Są one zdrową i pyszną alternatywą dla tych ze znanych fastfoodów, bo wiemy z czego są zrobione i te domowe nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans. Dodatkowo nasza pełnoziarnista bułeczka domowej roboty jest zdecydowanie zdrowsza od tych pszennych i nisko wartościowych Naprawdę gwarantuję, że po takim domowym hamburgerze długo nie będziemy czuć głodu, czyli dodatkowe kalorie się zrównoważą:)

Porcja dla 5 osóbSkładniki potrzebne do zrobienia
bułek:1 szklanka
mąki żytniej bio razowej2,5 szklanki
mąki pszennej50g
drożdży spożywczych1/3 szklanki
piwa3,5 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru1,5 szklanki
wody1 łyżka
oliwy2 łyżki ziaren
sezamu1
białko jajkaSposób przygotowania
bułek :

1. Do ciepłej (ale nie gorącej)
wody dodajemy 3 łyżki
mąki, 1/2 łyżeczki
soli i
cukier, oraz rozdrobnione
drożdże. Wszystko mieszamy i pozostawiamy na ok . 30 minut do wyrośnięcia.2. Gdy rozczyn już wyrośnie. To na stolnicy przygotowujemy 2 szklanki
mąki pszennej i szklankę żytniej. Mieszamy
mąki i przygotowujemy na środku dołek. W dołek wlewamy łyżkę
oliwy,
piwo, i rozczyn. Stopniowo wyrabiamy ciasto. UWAGA!!! aby
bułki się nie kruszyły ciasto trzeba wyrabiać przez ok. 20-30 minut!3. Formułujemy okrągłe bułeczki, tylko musimy pamiętać, że w czasie pieczenia będą one wciąż rosły! My dobrałyśmy rozmiar
bułek do wielkości wołowych kotletów.4. Następnie roztrzepujemy
białko i smarujemy im wierzchy naszych
bułek.
Potem posypujemy je obficie
sezamem.5. Wkładamy uformowane
bułki do rozgrzanego na 220 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut.Składniki potrzebne do hamburgera:-1 łyżka
cebulki dymki posiekanej w drobną kostkę-1/2 szklanki zimnego! rosołu-500g mielonego udźca wołowego-3 łyżeczki
musztardy-3 łyżeczki
soli i 1,5 łyżeczki
pieprzuSposób przygotowania
mięsa do hamburgera:

1. W dużej misce mieszamy mieloną
wołowinę,
musztardę, rosół,
pieprz i
sól i 1 łyżkę drobno siekanej
cebuli. Dokładnie wszystko mieszamy. Należy pamiętać o rosole, bo bez niego
mięso będzie suche!2. Formułujemy wołowe kotlety.3. Smażymy je na patelni zwykłej bądź też grillowej do czasu aż będą przyzłocone z obu stron.

Składniki potrzebne do środka hamburgera:

-6-7 łyżek
ketchupu zmieszane z 3 łyżkami drobno posiekanej
cebuli-6 plasterków
sera-5-6 liści
sałaty, posiekanych w cienkie paski-2-3
ogórki kwaszone pokrojone w plastrySposób złożenia hamburgera:

1. Przecinamy ciepłą jeszcze
bułkę na pół, smarujemy połówkę mieszanką
ketchupu z posiekaną
cebulą.2. Kładziemy na
bułce plaster
sera i wołowy kotlet.3. Wszystko podpiekamy przez około 3 minuty, do czasu aż
ser żółty się roztopi.4. Po wyjęciu z piekarnika wkładamy trochę
sałaty i kilka plasterków
ogórka do kanapki.5. Gotowe hamburgery możemy już jeść.Smacznego!