Wykonanie
Porcja dla dwóch osóbCzas przygotowania – 30 minut.Wielu z nas wspomina
szpinak jeszcze z dzieciństwa jako zieloną papkę bez smaku, którą rodzice nam kazali jeść bo jest zdrowa. Nic bardziej mylnego! Dobrze przyprawiony
szpinak może być prawdziwym królem stołu.
Szpinak świetnie się sprawdza jako nadzienie do naleśników, składnik
sosów, tart. Dzisiaj proponujemy wam przepis na jeden z naszych ulubionych pomysłów na piątkowy obiad czyli naleśniki ze
szpinakiem podawane z
sosem pomidorowym. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Składniki ciasta naleśnikowego:- 1 szklanka
mąki- 300 ml
mleka- 1
jajko- ¼ szklanki
oliwySposób przygotowania ciasta naleśnikowego:1.W średniej wielkości misce łączymy wszystkie składniki i mieszamy je do czasu aż ciasto nie będzie
mieć żadnych grudek z
mąki.2. Rozgrzewamy dużą patelnię i do usmażenia pierwszego naleśnika wylewamy na patelnię odrobinę
oleju, aby naleśnik nie przywarł.3. Następnie smażymy resztę naleśników już bez
oliwy.

- 1 opakowanie mielonego,
mrożonego szpinaku (450g)- 1,5 ząbka
czosnku- ½ łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej- ½ łyżeczki mielonego
imbiru- ½ łyżeczki
soli- ½ łyżeczki
pieprzu-60 g. kostki
mozzarelli- 2 plasterki
sera gouda- Odrobina
parmezanu- 1 łyżka
jogurtu greckiegoSposób przygotowania nadzienia:1. Na patelni podgrzewamy
szpinak do momentu aż będzie całkowicie roztopiony i ciepły.2. Następnie dodajemy drobno posiekany
czosnek i
sery.3. Gdy
sery już się roztopią to wszystko przyprawiamy i studzimy ok. 5 minut.4. Po tym czasie dodajemy łyżkę
jogurtu greckiego i mieszamy dokładnie nadzienie.5. Przygotowaną masą
szpinakową smarujemy naleśniki.6. Naleśniki składamy w trójkąty i podsmażamy. Na wierzchu posypując odrobiną
sera.7. Następnie nakładamy naleśniki na talerz i polewamy
sosem pomidorowym.

Składniki
sosu pomidorowego:-1/2
puszki pomidorów w kawałkach (200g)- ½ średniej
cebuli- ½ ząbka
czosnku- 1/3 łyżeczki
soli- ½ łyżeczki
pieprzu- ćwiartka łyżeczki
mioduSposób przygotowania sosu:1. Do małego garnka wlewamy odrobinę
oliwy.2. Do rozgrzanego
oleju dodajemy
cebulę i na małym ogniu dusimy, do czasu aż będzie złocista.3. Następnie dodajemy
pomidory i przyprawiamy
solą,
pieprzem i
miodem. Taki sos możemy podawać jako dodatek do naleśników podawanych ze
szpinakiem.


Smacznego!Zapraszamy również do wypróbowania naszego tagiatelle ze
szpinakiem i
serem feta!