Wykonanie
Dzisiaj chciałybyśmy podzielić się z
Wami naszym pomysłem na faszerowane
jajka. Mogą one być doskonałą przystawką na wielkanocnym
stole lub jedną z głównych atrakcji śniadania.
Do wszystkich przepisów
jajka gotujemy przez 6 minut od zagotowania. Kroimy też wszystkie składniki w drobną kostkę.
I
Jajka faszerowane
rzodkiewką i
szczypiorkiemSkładniki:3
jajkaFarsz:-
żółtka z
trzech jajek- 3,5 łyżki drobno pokrojonej
rzodkiewki- 1 łyżeczka drobno pokrojonej
natki pietruszki- 1 łyżka drobno pokrojonego
szczypiorku- 2 łyżki
majonezu- pół łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzuSposób przygotowania:1. Ugotowane
jajka obieramy, przekrajamy na pół. Wydrążamy
żółtka.
2. Do
żółtek dodajemy
rzodkiewkę,
natkę pietruszki,
szczypiorek,
majonez,
sól,
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.3. Tak przygotowanym farszem napełniamy
jajka i ozdabiamy je
rzodkiewką.
Składniki:- 6
jajekFarsz:- ½ puszki
tuńczyka w
oliwie- 3 łyżki
szczypiorku- 10 dag
parmezanu- 2 łyżki
majonezu- 1/3 łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzuDo drugiej połowy farszu dodatkowo:- 2,5 łyżki
rzodkiewkiSposób przygotowania:1. Ugotowane
jajka obieramy, przekrajamy na pół. Wydrążamy
żółtka.2. W malakserze mielimy:
żółtka jajek,
tuńczyka,
szczypiorek,
parmezan,
majonez,
sól,
pieprz.3. Tak przygotowanym farszem napełniamy połowę
jajek. Do reszty farszu dodajemy
rzodkiewkę i wypełniamy druga połowę.4. Na koniec ozdabiamy
jajka.III
Jajka w skorupkach faszerowane
pastą jajeczną – obsmażane
Składniki- 2
jajkaFarsz:- 1 łyżka
szczypiorku- 1 łyżka
natki pietruszki- 1 łyżka
majonezu- ½ łyżeczki
musztardy- 1/3 łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzuSposób przygotowania:1. Ugotowane
jajka przekrajamy na pół. Wydrążamy
żółtka i trochę
białaka. (Tworzymy lódeczki)
2.
Jajka mielimy w melakserze,
szczypiorek i
natkę mielimy w malakserze. Następnie dodajemy :
majonez,
musztarda,
sól,
pieprz.
3. Tak przygotowanym farszem napełniamy
jajka.4. Jaka posypujemy
bułką tartą i podsmażamy na patelni, aż osiągną złocisty kolor.
5. Gotowe ozdabiamy.IV
Jajka w skorupkach faszerowane
rzodkiewką i
szynką – obsmażaneSkładniki- 2
jajakaFarsz:- 1 plasterek drobno
posiekanej szynki litewskiej- 2 łyżki drobno posiekanego
szczypiorku- 1 łyżka drobno posiekanej
rzodkiewki- 1 łyżka
majonezu- 1/3 łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzuSposób przygotowania:1. Ugotowane
jajka przekrajamy na pół. Wydrążamy
żółtka i trochę
białaka. (Tworzymy lódeczki)2.
Jajka mielimy w melakserze. Następnie dodajemy
szynkę,
rzodkiewkę, ,
szczypiorek,
majonez,
sól,
pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.3. Tak przygotowanym farszem napełniamy
jajka.4. Jaka posypujemy
bułką tartą i podsmażamy na patelni, aż osiągną złocisty kolor.5. Gotowe ozdabiamy
Zapraszam do wypróbowania wszystkich wariantów.Smacznego
jajka!Jeszcze dzisiaj przepis na mazurka, a jutro na sernik i babkę.