Chyba na każdym stole w święta gości tradycyjna strucla makowa. W każdym domu, ktoś przechowuje swój "tradycyjny' przepis, który ma od swojej mamy, babci. I mimo iż każdy tradycyjny przepis strucli makowej różni się od siebie. To końcowy efekt jest ten sam: Drożdżowe ciasto pachnące miksemmaku, miodu i bakali. Po prostu świąteczna bajka.Ja się z wami podzielę moim tradycyjnym przepisemSkładniki:Masa makowa:400g makumała paczka rodzynekszklanka obranych orzechów ( jakie baba miała - takie dała )20g margaryny4 łyżki miodu50ml rumu albo aromat rumowy bądź migdałowy2 jajka1łyżka mąki1 łyżka bułki tartejCiasto500g mąki5dag drożdży1 jajko20 dag margaryny2 łyżki cukru pudruwanilianiepełna szklanka kwaśnej śmietanyPrzygotowanie:Mak zaparzyć wrzątkiem i pozostawić do następnego dnia. Na drobnym sicie zmielić go 2-3 razy. W garnku rozpuścić margarynę dodać miód, rodzynki i posiekane orzechy, wlać rum. w dużej misce połączyć wszystkie składniki masy dokładnie mieszając.Mąkę do ciasta przesiać. Margarynę stopić. Schłodzoną wlać do mąki. Dodać jajko, cukier i wanilie, oraz drożdże rozpuszczone w połowie śmietany.Ciasto wyrabiać rękami dodając resztę śmietany. ( ciasto powinno być elastyczne )ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować dwa prostokąt wielkośći formy do pieczenia.Na ciasto wyłożyć masę makową i ciasno zwinąć w rulon.dokładnie zlepić końce i zawinąć w pergaminPiec w piekarniku w temp. 200*C około godziny