Wykonanie
No i już prawie po Wszystkich Świętych, wszyscy serwują dania z dyń bo to niby Hellowen a my tu serwujemy sobie Extra Pizze.Przepis zaciągnięty od Piotra Ogińskiego ze strony, bloga Kocham Gotować . Ciasto jest naprawde extra, sos też, zresztą zobaczcie sami...SOS do pizzy i nie tylkoSkładniki:pół dużej
cebuli1 ząbek
czosnku2
pomidory2/3 szklanki
wodyKilka listków świeżej
bazyliiSłoiczek
koncentratu pomidorowegosól,
pieprz i
cukier do smakuPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na odrobinietłuszczu. Do tego wrzucić pokrojone w kostkę
pomidory ze skórką(wykrawam tylko szypułkę) i smażyć na dość dużym ogniu. Gdy
pomidorytroszkę zmiękną dodać
bazylię,
sól,
pieprz i
cukier do smaku i wlać
wodę. Gotować na dużym ogniu aż cały płyn odparuje. Po odparowaniucałego płynu dodać
koncentrat pomidorowy. Całość chwileczkępogotować aż się wszystko połączy. Jeszcze ciepły sos należyzmiksować blenderem na gładką masę i w celu pozbycia się ewentualnychskórek i przypraw dobrze jest całość przetrzeć przez sitko. Sosidealnie nadaje się jako sos do pizzy, ale jest też świetną bazą do
sosu bolońskiego do spaghetti czy innego sosu do
makaronu (u naswypróbowany też z dodatkiem
tuńczyka i zabielony
śmietaną, alemyślę, że nadawałby się jako
sos pomidorowy do gotowanych klopsików).Podane wyżej składniki starczyły nam do sporządzenia sosu do
makaronu dla 3 osobowej naszej rodziny.PIZZASkładniki:Przepis na 2 pizze o średnicy ok. 26 cm:0,5 kg
mąki tortowej (nie może być inna)30 g
drożdży świeżych 10 g
drożdży suszonych (2,5 łyżeczki)250 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
oliwy lub
oleju1,5 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Zaczyn: do szklanki dać
drożdż, troszkę ciepłej
wody i 1 łyżeczkę
cukru i wymieszać, dodać 1 łyżeczkę
mąki i wymieszać. Poczekać aż ruszą (chwileczkę).Zaczyn dodać do miski z
mąką, dodać też oliwę/olej. Do tego niecałą
wodę (trochę
wody zostawiamy a w niej rozpuszczamy
sól).
Mąkę zagniatamy ze wszystkimi składnikami. Gdy lekko zagnieciemy ciasto, dodajemy resztę
wody z
solą i znów zagniatamy. Gdy z ciasta da się już uformować kulka, lekko zwilżamy utworzoną kulę z ciasta i zostawiamy pod ściereczką na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Podsypujemy
kaszką manną by nie przywierało do blatu. Ciasto formujemy w kulkę i rozpłaszczamy brzegi i kręcimy
ciastem dookoła aż utworzymy okrągły cienki placek większy od formy. Kładziemy ciasto na blaszkę (spód od tortownicy). Nabrzechu ciasta układamy
ser i zalepiamy brzegi. Zalepiamy wszelkie dziurki w cieście. Smarujemy spód
sosem pomidorowym, cienko, na to
ser mozarella, ulubione składniki i lekko posypujemy wierzch pizzy
żółtym serem (może być
parmezan).Blaszkę wkładamy na sam dół piekarnika i pieczemy w temp 220 stopni ok. 10 minut do zrumienienia.Z kolejną pizzą postępujemy podobnie.Smacznego
