Wykonanie
Kiedy powietrze zaczyna pachnieć latem, uwielbiam piec lekkie, puchowe ciasta z
owocami, posypane śnieżnym
cukrem pudrem. Są idealne na popołudniowe
herbatki w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Dziś proponuje Wam
cytrynowe ciasto z
borówkami. Jest pyszne, proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne. Rozsypane na nim
borowki, kojarzą mi się ze
słonecznymi piegami i kuszą by sięgnąć po jakiś tomik "Ani z Zielonego Wzgórza", usiąść z nim na balkonie i zatopić się w tamtym świecie. Wypróbujcie przepis i odpłyńcie jak ja :)Składniki:3
jajka150 g
białego cukruskórka otarta z 1
cytryny70 g
masła1/4 szklanki
oleju1/3 szklanki
mleka koziego, zwykłego lub
napoju roślinnego230 g
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia150 g
borówki amerykańskiej (można zastąpić
jagodami,,
malinami,
truskawkami)Przygotowanie:1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.2. Myjemy, parzymy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
cytrynę.3.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.4.
Jajka miksujemy z
cukrem aż masa będzie puszysta i zjaśnieje.5. Do jajecznej masy dodajemy
skórkę z cytryny,
olej,
mleko i
masło i miksujemy do połączenia składników.6. Nastepnie do masy dodajemy partiami przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksujemy do połącznia.7. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy. Na wierzch ciasta wykladamy umyte i osuszone
borówki - można je odrobinę wcisnąć do środka, bo ciasto jest dość gęste i same nie opadną.8. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180°C, grzanie góra - dół.Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, nastepnie wyjmujemy, posypujemy
cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem.Nam najbardziej smakuje jeszcze lekko ciepłe :)Smacznego :)