ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe ciasto z borówką amerykańską

Cytrynowe ciasto z borówką amerykańską

nazwa

Wykonanie

Cytrynowe ciasto z borówką amerykańską to początek sezonu pt. „Opróżnianie zamrażalnika z owoców”. Jak co roku o tej porze, gdy pojawiają się pierwsze oznaki wiosny rozpoczynam czyszczenie zamrażalnika i przygotowuję go do zapełnienia nowymi owocami.
Składniki:
3 jajka
150g białego cukru
70g masła – rozpuszczonego
1/4 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
230g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1 sparzonej wcześniej cytryny – drobno posiekana
szczytka soli
szklanka mrożonej borówki amerykańskiej (można użyć również żurawiny, malin, truskawek czy jeżyn)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy skórkę z cytryny, olej, mleko i masło. Miksujemy. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dodajemy powoli do masy. Cały czas miksujemy. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem blachy i na wierzch wysypujemy owoce.
Wkładamy do piekarnika na 50 minut. Pieczemy do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/cytrynowe-ciasto-z-borowka-amerykanska