Wykonanie
Mocno
owocowe muffinki, które można piec przez cały rok, bo można użyć zarówno świeżych, jak i
mrożonych owoców. Te na zdjęciach nie mają papilotek, ponieważ piekłam je w silikonowych formach. Nie trzeba ich niczym wykładać ani smarować, a muffinki po upieczeniu same z nich wyskakują :) Przepis na muffinki znalazłam tutaj . Ja akurat użyłam
malin i
jeżyn, ale można dodać także
borówki.

Składniki suche:2,5 szkl.
mąki pszennej3/4 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soliSkładniki mokre:50 ml
oleju / 50 g roztopionego i przestudzonego
masła2 roztrzepane
jajka1 i 1/4 szkl.
mlekaDodatkowo:2 czubate szklanki
owoców świeżych lub mrożonych, np.
malin,
jeżyn,
borówek.

Wykonanie:W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, a w drugim mokre. Następnie mokre dodać do suchych i wymieszać szybko łyżką, tylko do połączenia się składników.Wmieszać delikatnie
owoce.Przełożyć ciasto do foremek i piec w temp. 190 stopni przez ok. 20-25 minut (
owoce świeże) lub 25-30 minut (
owoce mrożone).

Smacznego :)