Wykonanie
Zrobiłam te ciasto na szybko ponieważ
mieli wpaść znajomi, a że nie miałam czasu musiało to być coś co robi się szybko i jest pyszne, nie mówiąc o dostępnych składnikach , które na ogół każdy ma w domu. Tak się złożyło że miałam pełno dojrzałych malinek w ogrodzie, więc wybór padł na te ciasto. Przepis znalazłam w Przyjaciółce :).
Składniki :20 dag
masła lub
margaryny3/4 szklanki
cukru4
jajka2 szklanki
mąki pszennejpół
cytrynyczubata łyżeczka
proszku do pieczenia30 dag
malinOpis wykonania :1. Miękkie
masło lub
margarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym
żółtku i ucieramy.Dodajemy sok z połowy
cytryny i otartą skórkę.2.
Białka ubijamy na sztywną pianę, do utartego
masła dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem dokładnie mieszamy, następnie dodajemy piane z
białek i delikatnie mieszamy.3. Średnią blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy, posypujemy
malinami.4. Ciasto pieczemy w 180 C ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka :).
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy