Wykonanie
Zostałam obdarowana pewną (znaczną) ilością ekologicznej
marchwi i wiedziałam, że to tylko kwestia czasu, aż zostanie wykorzystana do upieczenia czegoś . Nie ma sensu sprzeciwiać się temu, co i tak musi się wydarzyć;)Trafiła mi się bardzo słodka
marchew, więc uznałam, że sprawdzi się doskonale w wypiekach. Już chciałam przygotować
bułki z jej wykorzystaniem, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. Oczywiście sporo jej zostało (ale chociaż część została spożytkowana w ten bardzo smaczny sposób) i jeszcze
będę mieć okazję je zrobić. Na razie przedstawiam te pyszne muffiny.
Babeczki
marchewkowe z
cynamonem- 250g
marchwi (ok. 2- 3)- 100g
margaryny lub
masła- 4
jajka- 200ml (ok. 180g)
cukru- skórka starta i sok wyciśnięty z 1
cytryny- 400ml (ok.240g)
mąki pszennej- 1 łyżka
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonuMarchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Roztopić
masło.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać
marchewkę,
masło, skórkę i
sok z cytryny .Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cynamonem, połączyć z resztą składników.Nasmarowaną lub wyłożoną papilotkami formę na 12 muffinek wypełnić
ciastem.Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" wyd. Rea.Czas przygotowania: pół godzinyLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal