ßßß Cookit - przepis na Muffinki marchewkowe

Muffinki marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Zostałam obdarowana pewną (znaczną) ilością ekologicznej marchwi i wiedziałam, że to tylko kwestia czasu, aż zostanie wykorzystana do upieczenia czegoś . Nie ma sensu sprzeciwiać się temu, co i tak musi się wydarzyć;)
Trafiła mi się bardzo słodka marchew, więc uznałam, że sprawdzi się doskonale w wypiekach. Już chciałam przygotować bułki z jej wykorzystaniem, ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie. Oczywiście sporo jej zostało (ale chociaż część została spożytkowana w ten bardzo smaczny sposób) i jeszcze będę mieć okazję je zrobić. Na razie przedstawiam te pyszne muffiny.
Babeczki marchewkowe z cynamonem
- 250g marchwi (ok. 2- 3)
- 100g margaryny lub masła
- 4 jajka
- 200ml (ok. 180g) cukru
- skórka starta i sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 400ml (ok.240g) mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Roztopić masło.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać marchewkę, masło, skórkę i sok z cytryny .
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, połączyć z resztą składników.
Nasmarowaną lub wyłożoną papilotkami formę na 12 muffinek wypełnić ciastem.
Piec w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
Przepis pochodzi z "Encyklopedii wypieków i pieczenia" wyd. Rea.
Czas przygotowania: pół godziny
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 225 kcal
Źródło:http://incookingwetrust.blogspot.com/2011/09/que-sera-sera-muffinki-marchewkowe.html