Wykonanie
Dzisiaj piękny wrześniowy dzień. Wczorajsza niżowa pogoda poddała się i obudziło mnie słońce i chłód jesiennego poranka. Jestem zdecydowanie osobnikiem jesienno - zimowym i z pierwszymi chłodami budzę się do życia. A to znaczy do pieczenia i gotowania jeszcze bardziej aktywnego i energetycznego.Mam ochotę na pieczenie radosne. Musi to być coś słodkiego; ostatnie dni to propozycje słone i wytrawne, a więc czas na odmianę. Wybór padł na babeczki, bo po pierwsze piecze się je łatwo i szybko, a po drugie bo są lekkie.Kto dzisiaj nie myśli o kaloriach? Trzeba być zdrowym, pięknym i szczupłym w miarę możliwości.Ale to nie znaczy, że nie można jeść ciast czy
słodyczy. Chodzi o to, żeby umieć dokonywać właściwych wyborów.Babeczki, które wymyśliłam na dzisiaj zawierają mało tłuszczu i stosunkowo mało
cukru, a do masy na ciasto dodaje się startą
marchew, dzięki
czemu są wilgotne, a jednocześnie mniej kaloryczne.
Babeczki są doskonałe do porannej
śniadaniowej kawy, ale również do
kawy czy
herbaty po pracy, po południu. Można je wziąć z sobą do pracy na drugie śniadanie, albo na piknik.
BABECZKI
MARCHEWKOWE Z
CYNAMONEMSkładniki:Ciasto:2 - 3
marchewki, około 250g, starte na tarce o grubych oczkach100g
masła4
jajka200g
cukru400g
mąki pszennej1 duża łyżka
proszku do pieczeniastarta skórka z 1
cytryny, sok wyciśnięty z 1
cytrynyMasa cynamonowa do posmarowania babeczek:1 duża łyżka
masła75g
serka homogenizowanego100g
cukru pudru2 łyżeczki mielonego
cynamonuWykonanie:1.
Marchewki obrałam i starłam na tarce.
Masło rozpuściłam.2.
Jajka ubiłam z
cukrem na puszystą masę. Dodałam
marchewkę, sok i startą
skórkę z cytryny.
Mąkę wymieszałam z
proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki, mokre i suche, połączyłam i dobrze wymieszałam.3. Formę do pieczenia babeczek przygotowałam, czyli 12 otworów na babeczki wyłożyłam papierowymi foremkami. Piekarnik nagrzałam do 200'C.4. Ciasto nałożyłam do foremek i piekłam przez ok. 25 - 30 minut. Po upieczeniu zostawiłam w formie na kilka minut, a
potem wyłożyłam na kratkę do pieczenia i pozostawiłam do wystygnięcia.
Masa cynamonowa do posmarowania:1. Rozpuściłam tłuszcz na masę do posmarowania.2.
Serek utarłam z
masłem,
cukrem pudrem i
cynamonem na gładką masę. Posmarowałam nią babeczki i natychmiast podałam do
kawy.
Babeczki są, jak widać na zdjęciu, z ciężkiego, wilgotnego ciasta. Można je przechowywać w pudełku przez kilka dni bez masy. W zamrażarce bez masy przez kilka miesięcy.