Wykonanie
Sezon na
jagody w pełni. Proponuję więc puszyste i wilgotne c iasto, które robi się bardzo szybko. Nie jest może bardzo dietetyczne, ale smaczne. Ciasto jest idealne na imprezę, grilla lub spotkanie rodzinne.Zamiast
jagód, można użyć innych
owoców.6 dużych
jajek1 i 1/2 szklanki
cukru (część można zastąpić
ksylitolem lub
stewią)2 łyżki domowego
cukru waniliowego2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej (np. tortowej)1 łyżka
octu (lub
soku z cytryny)2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
oleju1 szklanka
jagód (lub dowolnych
owoców, np.
truskawek,
malin)opcjonalnie starta skórka z 1/2
cytrynyDo miski wbić
jajka, dodać
cukry i łyżkę
octu. Miksować na szybkich obrotach do czasu, aż masa zacznie bieleć.Partiami dodawać
mąkę oraz proszek i miksować na wolnych obrotach.Pod koniec miksowania wlać
olej i dodać
skórkę z cytryny.Ciasto przelać do blaszki (36x25 cm), na wierzch wyłożyć
owoce.Wstawić do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec ok. 50 minut (do suchego patyczka).Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Źródło: przyslijprzepis.pl