Wykonanie

Czas testowania bezglutenowych wypieków trwa :) i nie
powiem, ale bardzo nam on służy zarówno
smakowo jak i zdrowotnie. Dziś proponuję Wam ciacho
marchewkowe na bazie
mąki grycznej. Moim zdaniem jest to bardzo świateczny wypiek bo cudownie pachnie
cynamonem i jest naszpikowany smakowitymi
bakaliami. Czuję, że będzie to jedno z tych ciast w naszym domu do którego będziemy wracać i wracać. Koniecznie wypróbujcie przepis.Składniki (na najmniejszą tortownicę o średnicy 20 cm, jesli pieczecie w standardowej blaszce podwojcie objętość, jesli lubicie "wysokie" ciacha nawet potrojcie):1 szklanka
mąki gryczanej niepalonej1 szklanka startej na najmniejszych oczkach tarki
marchewki2
jaja od szczęsliwych kur1/2 szklanki
cukru nierafinowanego lub
ksylitolu1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonugarść
daktyligarść
suszonej śliwkigarść
orzechów np. włoskichPrzygotowanie:1.
Marchewkę ścieramy na najmniejszych oczkach na tarce.2. Mieszamy w naczyniu
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę, pokrojone na małe kawałki
bakalię i startą
marchewkę.3. Miksujemy
jaja z
cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy partiami
olej ciagle miksując. Na końcu wsypujemy
cynamon i ponownie miskujemy do połączenia składników.4. Do jajecznej masy dodajemy partiami
mąkę wymieszaną z
bakaliami i mieszamy już łyżką do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka - w oryginalnym przepisie było to 45 minut, mój piekarnik potrzebował 60 minut by ciacho było upieczone. Bądźcie zatem uważni i sprawdzajcie :).Gotowe ciacho polałam
polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej
gorzkiej czekolady zakupionej w Lidlu - mają tam bezmleczne :) a my
mleka unikamy dlatego tam się zaopatrujemy w takie smakołyki, naszym faworytem jest karmelowa :)Ciacho jest naprawdę smaczne, przypomina troszkę keks. Na Boże Narodzenie bardzo polecam :)Przepis pochodzi od rybkabezglutenowa.blogspot.pl, zmieniłam w nim jedynie odrobinę sposób przygotowania.